Dalším krokem v tomto rozsáhlém projektu je výkup několika parcel od soukromých vlastníků za celkovou cenu 3,5 milionu korun.

Výkup pozemků

Pozemky v dané lokalitě jsou převážně ve vlastnictví města. „Asi desetinu tvoří pozemky v soukromém vlastnictví nebo ve spoluvlastnictví města a soukromých osob. Tyto pozemky přetínají území celé lokality v několika pruzích, kvůli realizaci bytové výstavby je tedy potřeba je vykoupit, což se už v řadě případů podařilo a jednání s dalšími vlastníky nadále probíhají,“ říká radní Robert Čuma.

Celkem se nyní jedná o výkup 825 m2 pozemků. Financování se předpokládá z Fondu bytové výstavby. Projekt je rozdělen do dvou etap, v té první má být postaveno 350 bytů.

 „Ke stavebnímu povolení bychom projekt chtěli dovést příští rok a v roce 2025 by se mělo kolaudovat,“ upřesňuje náměstek primátorky Jiří Oliva.

Mnoho zeleně

Náklady na první etapu výstavby se odhadují na 1,75 miliardy korun. Součástí investice je i realizace technické a dopravní infrastruktury, včetně zeleně. Celá třetina území zůstane vyhrazena parkům a odpočinkovým zónám.

Zelené plochy pokryjí i střechy samotných budov a osou zástavby bude park, který by se mohl v budoucnu rozšířit o lesopark.

VIDEO: Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek.

Video
Video se připravuje ...

Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek. Šumavská Tower s.r.o.

Fotogalerie
5 fotografií