Úroda se podle prvních odhadů zvýší o osm procent na zhruba 111 200 tun jablek. Krásná úroda „nakopne“ i moštárny.

Jaká jsou pravidla moštárny? Důležitá je především zralost jablíček. „Při správné zralosti plodu poskytuje ovoce bohaté množství šťávy a v ní i dostatečný obsah aromatických a chuťových látek. Mošt má pak optimální poměr kyselosti a cukernatosti," přiblížila Radka Langová z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně.

Rozhodně se však na moštování nehodí nezralá nebo naopak nahnilá jablka. Ta by neměla být před lisováním ani dlouhodobě skladována. „Při delším skladování se ztratí chuťové i výživové vlastnosti jablek. Ta vysychají a zvyšuje se riziko hnití,“ vysvětlila Langová.

Čerstvý mošt je třeba vypít

Čerstvý mošt je nutné po výrobě co nejdříve spotřebovat. „Pokud jej tepelně ošetříme, tedy pasterujeme, můžeme tím prodloužit jeho údržnost až na dobu jednoho roku. V moštárnách se ovocná šťáva většinou pasteruje a filtruje. Přitom platí, že mošty by se měly skladovat na tmavém a chladném místě," říká Langová.

Moštárny v Brně nebudou stíhat

V Brně jsou čtyři moštárny, někde se stojí na zpracování jablek dlouhé fronty. Moštárna totiž dokáže denně zpracovat jen asi 300 až 600 kg. jablek. Pandemie koronaviru to ale může změnit. Zejména starší zahrádkáři budou letos zřejmě moštovat doma.

Fotogalerie
6 fotografií