Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mrazy a sucho zamávaly cenami českých jahod: Kilo podražilo na stovku

Autor: ula - 
29. května 2020
12:13

Sladká sezona jahod už začala. Letošní úrodu ale negativně ovlivnilo několik vln mrazů a také jarní sucho. Podle Martina Ludvíka, předsedy Ovocnářské unie ČR tak bude letošní sklizeň podprůměrná. Jahody navíc zdražily, a zda zlevní, ukáže další vývoj sezony. Odborníci nicméně vyzývají, aby lidé kupovali české jahody, protože podpoří právě lokální pěstitele.

Předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík Blesk Zprávám řekl, že letošní sklizeň bude u profesionálních pěstitelů podprůměrná. „Sklizeň hrubě odhadujeme na cca 3000 tun,“ říká Ludvík.

„Úrodu jahod ovlivnilo několik vln mrazů, zejména v polovině dubna a pak také během května přímo v době ‚tří ledových mužů‘,“ vysvětluje předseda Ovocnářské unie. Nepříznivě se projevilo také jarní sucho, které ovlivnilo nasazení květů. Před sklizní ale naštěstí zapršelo, porosty se tedy trochu vzpamatovaly.

Jahody zdražily

Cena prvních letos sklizených jahod se zvedla cca o 10 %.

„Lze očekávat v průběhu sezony mírný pokles ceny, jak velký bude, to bude záležet na vývoji počasí a množství jahod na trhu,“ dodává Ludvík.

Podpořte lokální pěstitele

Jahody můžete sehnat i v obchodních řetězcích, většinou jsou ale z dovozu. Unie vyzývá Čechy, aby nakupovali české jahody. „Nákupem českých jahod podpoříte lokálního pěstitele, rozmanitost krajiny i ochráníte životní prostředí před zbytečným dovozem, a navíc si pochutnáte,“ vzkazuje Ludvík.

A čím se české jahody liší od těch z dovozu? České jahody jsou voňavé, sladší, protože dozrály na poli a byly utrženy pár hodin před prodejem, mají čerstvý vzhled a zelenou stopku a nemusely cestovat několik desítek hodin.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Helca_k ( 29. května 2020 17:28 )

Na jahodách už jsme dnes byly, u nás kolem Brna je jahodáren víc. Možná i dalším pomůže mapa s jahodárnami v ČR http­s://ja­hoda­lera­.cz/ma­pa-samosberen-jahod-v-cr/

m-99 ( 29. května 2020 13:39 )

Naštěstí existuje import a možnost koupit levněji ze zahraniční produkce.

Pokud schválí ten nesmysl o omezení prodeje importovaného zboží, pokud existuje i domácí produkce, nebude to brzy možné.

Zobrazit celou diskusi