Takzvané imisní žalobě Novákových vyhověly v letech 2015 a 2016 Městský i Krajský soud v Brně. Dovolání města loni odmítl Nejvyšší soud. Verdikt Brnu přinesl povinnost značně snížit hlučnost pořádaných akcí. Tajemník městské části Brno-střed Petr Štika uvedl, že takové rozhodnutí očekával. Podle něj se u některých akcí už v minulosti hluk snížil.

Představitelé magistrátu i radnice Brno-střed rozsudek opakovaně označili za příliš přísný, až přehnaný. V ústavní stížnosti město poukazovalo také na problém s veřejnými shromážděními typu demonstrací a protestů, které úřady příliš nemohou ovlivnit.

Podle Nejvyššího soudu ale verdikt činí město odpovědným za akce, které samo pořádá, případně pro které veřejné prostranství pronajímá.

Tajemník řekl, že město bude pokračovat v současné praxi, protože za poslední rok se situace vlivem dřívějších rozsudků uklidnila. „Už v minulosti se nepatrně změnila forma některých akcí, že nejsou tak hlučné. Myslím si, že je to pozitivní jak pro městskou část, tak pro veřejnost. Rozhodnutí Ústavního soudu tak množství a různorodost akcí nijak neovlivní,“ uvedl.

Omezena je především hlasitá hudba. Na náměstí se dál konají třeba vánoční trhy nebo velikonoční slavnosti s tím rozdílem, že například cimbálová muzika hraje bez nazvučení. „Nemusel se ani výrazně redukovat program, pouze se odboural nadměrný a zbytečný hluk,“ dodal Štika.

VIDEO: Na náměstí Svobody se odehrává řada akcí. Například i velikonoční trhy.