Ročně zámek navštíví zhruba 430 000 lidí, parkem projdou téměř dva miliony lidí. Díky všem úpravám vznikne i nový prohlídkový okruh, který může být přístupný i v zimě. „Cílem je zajistit statisícům návštěvníků lepší služby a snahou je také více je rozptýlit,“ řekla kastelánka Ivana Holásková.

Stavební úpravy čekají východní část palmového skleníku a katakomb. Ty se budou sanovat, aby do nich nepronikalo tolik vlhkosti, opraví se odvodňovací štoly a kanály. Obnoví se terasa a pod skleníkem bude nový záchod. Uvažuje se i o zpřístupnění podzemní části skleníku, aby se lidé mohli podívat na technické zázemí.

Chystá se obnova zámeckého zahradnictví, modernizace a dostavba skleníků a pařenišť. Místo starého technického zázemí vznikne nové.

Obnovy se dočká i Hubertova šopa, což je bývalý seník směrem k Janohradu. Bude vypadat jako kdysi a vznikne v ní občerstvení. Chystá se i rekonstrukce betonového mostu u maurské vodárny a kompletní rekonstrukcí projde vodní elektrárna. Vznikne u ní nové zázemí pro lodní dopravu, občerstvení a toalety. Turbína s technologií se nabídne technickému muzeu.

Vzniknou také dvě nové lávky, jedna přes Starou Dyji u Minaretu a druhá přes Novou Dyji, která spojí Minaret a Hubertku. V parku se chystá revitalizace cest a trávníků a vznik nových cest. „Opravovat budeme také lavičky a umístíme nové odpadkové koše, aby se lidí cítili v parku ještě lépe. A aby se v něm lépe orientovali, vzniknou dvě nová informační centra,“ uvedla Holásková. Chystá se také restaurování soch a dalších uměleckých předmětů. Vše by se mělo stihnout v letech 2019 až 2021.

Od zápisu Lednicko-valtického areálu na seznam památek UNESCO v roce 1996 jde o největší investici do parku. Do oprav zámku se za tu dobu investovalo zhruba tři čtvrtě miliardy korun.