Vznikne tady čtyřhvězdičkový hotel,“ tvrdila ještě před několika lety spolumajitelka zámku Eva Hamašová Prvá. Před osmi lety na něm archeologové zahájili průzkum a našli nejdochovalejší doklady původního dřevěného hradu ve střední Evropě. Od té doby se ale hodně změnilo.

Majitelé postupem času přestali komunikovat s radnicí, které dluží za pronájem přilehlých prostorů, i s památkáři. „Zámek ve Veselí jsme zařadili mezi ohrožené památky. Víc dělat bohužel nemůžeme,“ přiznal ředitel jihomoravské sekce Národního památkového ústavu v Brně Zdeněk Vácha.

Radnice o problému jednala už i s prezidentem republiky Milošem Zemanem při jeho nedávné návštěvě města. „Dal nám určitý tip, jak by se dalo v této situaci postupovat. Uvidíme, zda jej lze využít,“ řekl místostarosta Veselí nad Moravou Petr Kolář.

Video
Video se připravuje ...

Zámek ve Veselí nad Moravou je ve špatném stavu, jeho majitelé s městem ani památkáři nekomunikují. Hynek Zdeněk

Špatná komunikace

Představitelé města komunikují s majiteli zámku pouze prostřednictvím soudu. „Dluží nám milion korun na nájemném a další tři miliony korun požadujeme jako náhradu škody,“ upřesnil starosta Veselí nad Moravou Miloš Kozumplík.

Veselská radnice pracuje na zatraktivnění okolí zmíněné historické stavby. Na základě veřejné soutěže dala zelenou podnikatelskému záměru, který na přilehlých pozemcích zámku bývalé Salajky a zahradnictví postaví kulturně – vzdělávací vinařský areál, rozšíří stávající přístaviště na Baťově kanále a vysadí vinici.

„Jedná se o novou společnost zaštítěnou silnou developerskou skupinou, která chce do Veselí nad Moravou investovat přibližně 150 milionů korun. Zároveň tam mají vzniknout i 4 menší bytové objekty s šesti až osmi ubytovacími jednotkami. Jiný investor otevře v Zámeckém parku v budově bývalé myslivny vinárnu,“ upřesnil Kolář.

Snažili jsme se kontaktovat majitele zámku, abychom se jich zeptali, jaký je jejich aktuální záměr s veselským zámkem, to se nám ale nepodařilo. Podle informací Blesku vlastní manželé Hamašovi i zámek v Dalešicích, který je také chráněnou kulturní památkou. Ani tam však radnice záměry vlastníka nezná a zámek chátrá.

Fotogalerie
16 fotografií