Cizinec se zkontaktoval s prodejcem, který mu nabídl dvě violoncella. Společně se domluvili, že si škola, kterou zastupuje, nástroje nejprve zapůjčí na zkoušku a teprve potom se rozhodne o jejich koupi. Aby vše vypadalo věrohodně, schůzku si podvodník domluvil ve vestibulu Dělnického domu v Blansku, kde sídlí také základní umělecká škola.

„Na plánované setkání potom cizinec změnil i svoji vizáž. Na hlavu si nasadil paruku se stříbřitými vlasy a na oči nasadil silné dioptrické brýle. Také chůzí a svými pohyby chtěl navodit dojem, že je mnohem starší,“ popsal taktiku podvodníka.

Video
Video se připravuje ...

Kriminalisté dopadli falešného učitele hudby Policie ČR

Na schůzce předložil pečlivě přichystané smlouvy o zápůjčce, i s logem místní školy. První předání pro podvodníka proběhlo bez komplikací a tak po nějaké době kontaktoval stejného prodejce znovu s tím, že shání nějaké opravdu hodnotné housle.

Škola zápůjčku popřela

To už však u prodejce vzbudilo podezření, takže si vše ověřil ve škole, za kterou měl podvodník jednat. Tam samozřejmě o žádné zápůjčce nástrojů v hodnotě téměř 150 tisíc nevěděli, takže mu nezbylo než případ oznámit policistům. Ti na falešného učitele nachystali past.

„Při smluveném předání dalších houslí do zápůjčky potom překvapeného muže zadrželi. Jak později policisté zjistili, nebyl to jeho první podvod, podobným způsobem si totiž už v minulosti nástroje, ale i jiné předměty půjčoval,“ dodal mluvčí. Nástroje končily v zastavárnách. Cizinec, který je přitom v podmínce, může mít podle kriminalistů na triku na našem území ještě další podvody.

Fotogalerie
3 fotografie