Manželé M. a J. Z. si přáli potomka už dlouho, ale nedařilo se. Rodinou chtěli být i přesto, že prožívali složitou životní situaci – společně spláceli vysoké dluhy. Jejich případ, o němž Nejvyšší soud rozhodl loni 28. prosince a letos jej zveřejnil, běžel od léta 2020. Tehdy jim Krajský soud v Brně nejprve zamítl osvobození od placení pohledávek. Když Vrchní soud v Olomouci vrátil věc k dalšímu řízení, v listopadu 2020 jim insolvenční soud oddlužení povolil. K tomu může dojít, pokud provinilec uhradí alespoň 30 procent svého dluhu. Oddlužení je možné i v případě, že splatí méně, musí ale splnit některou z podmínek. Jednou z nich je, že šlo o  důsledek okolností, které dotyční nezavinili.

Rodičovství není výmluva

Manželé uhradili 26 procent. Zdůvodnili to tím, že v průběhu oddlužení žena otěhotněla, porodila a od června 2016 do září 2018 čerpala mateřskou. Splácet vysoké částky tak nebylo z čeho, byť muž stále pracoval a posílal i splátky. Věřitelé V. M. a Direct Security ale označili jejich rodičovství naopak za zaviněný nepoctivý záměr! Nedostatečný příjem páru byl podle nich způsobený právě narozením potomka. Dovoláním se domáhali zrušení oddlužení. Senát pod vedením předsedy Zdeňka Krčmáře ho však zamítl. „Rodičovství dlužníků jistě není nepoctivým záměrem v oddlužení, ani projevem lehkomyslného nebo nedbalého přístupu dlužníků k plnění povinností v insolvenčním řízení,“ stojí v odůvodnění.

Pořízení dítě není pokus jak se vyvléct z povinností, rozhodl Nejvyšší soud v absurdní kauze.
Autor: Blesk – Midjourney AI, idh

Zájem dítěte převažuje

„Je-li základním smyslem oddlužení veřejný zájem na návratu ekonomicky vyloučených osob do aktivního ekonomického života bez dluhů, tím spíše je veřejným zájmem, aby realizace oddlužení nevylučovala dlužníka z rodinného života,“  uvádí dokument. „Námitka, že dlužnice mohla například rodičovskou dovolenou ukončit dříve, neobstojí, neboť převažuje zájem dítěte na zajištění péče matkou,“ píše se v něm také. Celé odvolání stojí na tom, co se z právního hlediska hodnotí jako důsledek okolností, které dotyční nezavinili. To je totiž jedna ze zákonných podmínek pro to, aby mohli být oddluženi i lidé, kterým tyto okolnosti neumožnili splatit požadovaných 30 procent dluhu.

Češi a exekuce
Autor: Infografika Blesk

Žalují a zapírají

Přestože soud oslovili s tím, že rodičovství je zaviněné jednání, na dotazy Blesku zástupce Direct Security, který se představil jako výkonný ředitel Jan Hrubý tvrdil, že žádné takové dovolání firma nepodávala. „Jana Rotrekla jsem neviděl pět let,“ řekl, ačkoli veřejně přístupný dokument ukazuje opak. Firma, která o sobě tvrdí, že je „co do kvality nabízených služeb zcela mimo konkurenci“, má na svém webu uvedené nefunkční odkazy a neexistující telefonní čísla. „Bez komentáře!“ napsal později Hrubý v SMS k dotazu na vyjádření. To Blesku neposkytl ani Rotrekl.

Video
Video se připravuje ...

Česko bojuje s enormním nánosem exekucí. Expert o tom, jak se z pár stovek staly statisícové dluhy. Markéta Volfová, Lukáš Červený