„Jednání obviněného bylo neseno po celou dobu konfliktu stejným úmyslem, a to vymanit se z útoků dané skupiny útočících osob,“ stojí v usnesení Nejvyššího soudu, který rozhodl v květnu bez veřejného jednání. Odůvodnění je dostupné až s časovým odstupem, a to s ohledem na doručování účastníkům řízení.

Video
Video se připravuje ...

Pobodání na Palackého náměstí. 

Stříž v dovolání poukazoval na to, že Babirov zaútočil nožem s deseticentimetrovou čepelí na hrudník jednoho z Ukrajinců. Bodal tedy do části těla, o které je podle dovolání „notoricky známo i osobám bez jakéhokoli anatomického a lékařského vzdělání, že jsou v ní uloženy životně důležité orgány“. „Objektivně zjištěné okolnosti útoku tedy jednoznačně svědčí o tom, že obviněný musel být přinejmenším srozuměn se skutečností, že možným následkem jeho jednání může být smrt poškozeného,“ stálo v dovolání.

Incident se stal večer 15. května 2021 na Palackého náměstí. V přilehlých Zítkových sadech popíjely alkohol skupinky mladých Ukrajinců a podnapilý Babirov se mezi ně vydal. Podle obžaloby proto, aby jim vynadal za hlasitě puštěnou hudbu. Podle vlastní verze proto, že viděl rvačku a zajímal se o zdravotní stav napadeného muže.

Uzbek se po několika minutách klidné komunikace vydal k zastávce tramvaje, část Ukrajinců ho ale napadla kopy a údery. O chvíli později se Babirov rozběhl k hloučku Ukrajinců a pobodal jednoho z nich. Přeťal mu krční žílu a probodl plíci. Těžce zraněného cizince zachránila operace. Podle pravomocného verdiktu pražských soudů se Babirov právem obával o svůj život. Když se Ukrajinci pokusili Uzbeka zadržet, poranil lehce nožem na rameni a ruce ještě jednoho z nich.

Fotogalerie
28 fotografií