„Všechno jsem pochopil, se vším souhlasím. Vše jsem vykonal a provedl. Omlouvám se za to,“ vykoktal muž prostřednictvím tlumočníka. Pokud by se nedohodl se žalobcem na vině a trestu, hrozilo mu 11 až 16 let kriminálu.

„Kromě dohody o vině a trestu respektujeme při stanovení jeho výše i úlohu obžalovaného v trestné činnosti. Nebyl organizátorem ani hlavním hybatelem. Vyrůstal v dětských domovech a trestnou činnost páchal v nízkém věku. Trest je proto dostatečný,“ zmínil soudce Aleš Novotný.

K soudu přijel Norkus z vězeňské psychiatrické nemocnice. U předchozích líčení často jen nesouvisle mumlal, dokonce nebyl schopen soudci odpovědět na dotaz, kdy se narodil.

Smutný osud životního štvance

Podle státního zástupce Milana Richtera je Litevcův případ hlavně smutným příběhem. „Od 18 let, kdy vyšel z dětského domova, si jej cíleně vyhlédli a zavázali litevští mafiáni. Muž, narozený v Kalvariji, jezdil čtvrt roku po Evropě s gangem, který vykrádal klenotnictví. Pak jej zatkli,“ zmínil žalobce s tím, že celý svůj dospělý život vyjma tříměsíčního „výletu“ po Evropě sedí muž za mřížemi. To se odrazilo i na jeho duševním stavu.

Před vazbou v Brně seděl Norkus už v Německu, Švýcarsku, Norsku nebo Itálii, nyní jsou na něj dva eurozatykače z domovské Litvy.

Česko člena litevského mafiiánského gangu živit nebude. Trest by si měl odsedět ve své domovině, která žádá o jeho vydání. Odsouzený musí zároveň uhradit spolu se dvěma kumpány klenotníkům a pojišťovně přes milion korun a do Česka už nesmí nikdy vkročit. Rozsudek je pravomocný. Obě strany se vzdaly práva na odvolání.

 

Do klenotnictví se zbraní v ruce

V Česku se Litevci stalo osudným vyloupení klenotnictví Hanák v centru Brna v roce 2015.

Podle žalobce byl v době loupeže sotva plnoletý Norkus členem litevského zločineckého uskupení zaměřeného na systematická a opakovaná ozbrojená loupežná přepadávání klenotnictví v Německu, Itálii, Švýcarsku, Norsku a České republice.

Prodejnu luxusních hodinek navštívil dopoledne 1. dubna 2015 komplic souzeného, aby obhlídl situaci. Po 15. hodině pak Norkus a další tři Litevci vtrhli do klenotnictví a pod namířenou pistolí donutili všechny čtyři prodavače lehnout si na břicho na zem.

„Přinesenou sekerou rozbili dvě skleněné vitríny a ukradli z nich 34 hodinek Breitling a Omega, v souhrnné hodnotě přesahující 4,3 milionu korun,“ vypočítal v obžalobě státní zástupce.

VIDEO: Takhle vyloupili pachatelé klenotnictví v Brně v roce 2022.

Video
Video se připravuje ...

Drsný vpád do klenotnictví na okraji Brna: Zloději zmizeli s lupem na pět milionů. Policie ČR

Fotogalerie
3 fotografie