Důvod verdiktu je jednoduchý. Pozorování odborníků má prokázat, zda muž trpí psychózou či jiným duševním onemocněním, nebo zda svůj stav pouze předstírá. Před soudem ve čtvrtek vystoupil soudní znalec z oboru psychiatrie Petr Nedoma, který Litevce vyšetřoval. Podle jeho zjištění trpí psychózou a není schopen se účastnit trestního řízení.

Soudce Aleš Novotný si vyžádal i vyšetření ve Vězeňské nemocnici Brno. „Bylo provedeno kontrolní psychiatrické vyšetření. Podle něj nejeví známky psychotické poruchy, je klidný, hrubě orientovaný, jeho psychomotorické projevy jsou v normě a popírá, že by slyšel hlasy," citoval soudce ze zprávy.

Jednání museli přerušit

Obžalovaný, který se soudcem i obhájcem komunikuje prostřednictvím tlumočníka, byl po celou dobu jednání velmi neklidný. Neustále gestikuloval, mumlal si pro sebe a někdy i vykřikoval.

Když se jej soudce prostřednictvím tlumočníka ptal, zda souhlasí s umístěním na psychiatrické oddělení, začal hovořit zcela mimo téma a požadoval, aby soud prověřil jeho dokumenty a jeho DNA. Při tom začal zvyšovat hlas, křičel a rozhazoval rukama. Nakonec byl v poutech odveden ze soudní síně a jednání bylo na deset minut přerušeno.

Litevec nakonec s umístěním na psychiatrickém oddělení souhlasil, stejně jako státní zástupce. Vazba mu byla prodloužena o tři měsíce, protože hrozí, že by uprchl a pokračoval dál v porušování zákonů. Další jednání se uskuteční v září.

V Brně ukradli hodinky za 4,2 milionu

Karolis N. se měl jako člen zločinecké skupiny podílel na loupeži a poškozování cizího majetku. Podle obžaloby byl Norkus členem skupiny asi dvaceti mladíků, kteří podle předem stanoveného plánu vykrádali klenotnictví v Německu, Itálii, Rakousku, Švýcarsku, Norsku i v České republice.

V dubnu 2015 ozbrojeni pistolemi vybrali klenotnictví v Brně v Rašínově ulici. Z dvou vitrín ukradli 34 hodinek značek Breitling a Omega v celkové ceně 4,2 milionu korun.

VIDEO: Drsný vpád do klenotnictví na okraji Brna

Video
Video se připravuje ...

Drsný vpád do klenotnictví na okraji Brna: Zloději zmizeli s lupem na pět milionů Policie ČR