V pátek po poledni vyjížděli záchranáři k propasti Macocha v Moravském krasu. Skokem do hlubin se podle svědků rozhodla ukončit svůj život mladá maminka. S sebou vzala i dvě malé děti, po kterých v blízkosti Horního můstku zůstal kočárek a hračky.

„Šlo o jednu dospělou osobu a dvě nezletilé. Záchranáři jim už nemohli pomoci,“ uvedl v pátek mluvčí policie Pavel Šváb.

Policie motiv činu zná

„Neznám pochopitelně detaily události. Může se jednat například o psychickou chorobu, psychózu, nebo jednání pod vlivem návykových látek. Nabízí se také reakce na rodinné vztahy, lidé takto reagují, aby extrémním způsobem potrestali partnera," popsal Blesku psycholog Jiří Brančík.

„Těžko říci, každopádně detaily nešťastné události musí objasnit policie,“ doplnil odborník. Ta podle jejího vyjádření důvod ženina jednání zná. „Jde o citlivé téma s ohledem na nezletilé, proto nebudeme událost dál komentovat,“ řekl v sobotu Blesku Šváb.

Sebevražd bylo v Macoše vícero 

Ukončit svůj život skokem do 138 metrů hluboké propasti láká dlouhé desítky let mnoho sebevrahů. Zřejmě nejznámější sebevrahem se stal továrník Vojtěch Lassekr, který skočil do propasti v roce 1888.

Případ možná zdánlivě podobný tomu pátečnímu se u Macochy odehrál naopak první den školního roku 1996. Tehdy pětatřicetiletý Rudolf V. nezvládl rozvod s manželkou a zardousil ve svém bytě desetiletého syna Ondřeje. Poté se posilněn léky vydal k propasti a skočil do ní. 

Na dně propasti jsou záchytné sítě

Jenom od roku 2019 do loňského prosince policisté evidovali na dně Macochy třináct mrtvých.

Letos se na Macoše jednalo už o třetí neštěstí. Kvůli sebevraždám v Macoše mají průvodci před zahájením prohlídek povinnost dojít podzemním labyrintem až na dno Macochy a tam nahlédnout do tzv. okna, odkud je vidět na kámen sebevrahů v Macoše. Z kamene sebevrahů se tělo často sesune do horního jezírka, kde jsou dnes nainstalovány záchytné sítě.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Video
Video se připravuje ...

Policejní mluvčí Pavel Šváb k tragédii na Macoše TV Blesk Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
21 fotografií