Odmítnutí, že má účet v jiné bance a jde nejspíš o omyl, podvodníka či podvodníky neodradilo. O den později se ozval stejný mužský hlas. I tentokrát banku netrefil a žena s ním v rozhovoru nepokračovala.

Do třetice to vyšlo

„Ve třetím telefonátu, asi o hodinu později, kontaktoval poškozenou z jiného čísla jiný mužský hlas zastupující už její banku,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Tentokrát falešný bankéř s báchorkou o zadaných neoprávněných platbách uspěl. Podle jeho instrukcí žena v několika platbách odeslala na podvodné účty skoro 350 tisíc korun.

Až po telefonátu s blízkou osobou a ověření v její bance nešťastnice zjistila, že byla podvedena. V bance se jí podařilo zachránit jen 50 tisíc korun zadaných v poslední transakci.

Muže přišly akcie draho

Mnohem hůř dopadl muž z Brněnska (44), který se rozhodl investovat do akcií. „Po poměrně dlouhé elektronické komunikaci si pro efektivní investování nainstaloval do počítače program na jeho vzdálenou správu. Potom už podvodný bankéř bez jeho vědomí snadno převedl na podvodná konta skoro devět set tisíc korun,“ shrnul další smutný případ policista.

Relativně dobře skončilo obchodování s akciemi pro ženu (66) ze stejného regionu. Jakmile odeslala podvodníkovi více než sto tisíc korun, ten přestal komunikovat.

VIDEO: Policista o podvodnících na internetu.

Video
Video se připravuje ...

Policista o zločincích na internetu: Pozor na podvodné SMS, maily i telefonáty. Kyberútoky sílí! Pavlína Horáková