Ženu (45) z Hodonínska zlákal snadný zisk, navíc v dolarech. Od lidí vydávajících se za pracovníky investiční společnosti dostala telefonickou nabídku, následně si nainstalovala do počítače program na jeho vzdálenou správu.

Vysáli účet, dojednali i půjčky

Pracovníci údajné firmy pak začali za aktivní součinnosti ženy intenzivně obchodovat, jenže do vlastní kapsy. „Výsledkem jejich asi měsíčního snažení byla ztráta více než 800 tisíc korun. Ženě zmizely z účtu všechny prostředky, navíc si za pomoci falešných investorů zřídila několikasettisícovou půjčku," popsal policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Podobným způsobem přišla skoro o půl milionu korun nešťastnice (47) z Vyškovska. I ta si nechala nainstalovat program na vzdálenou správu počítače. Při pozdější kontrole účtu zjistila, že neznámý pachatel její peníze odeslal na dva zahraniční účty.

Obrali i cizince

Do kryptoměny se rozhodl investovat cizinec (44) trvale bydlící na Brněnsku. Na sociálních sítích se spojil s investorem, který pro něj nakupoval virtuální měnu a ukládal ji na zřízený účet.

„Poškozený mu od léta poslal v několika splátkách skoro půl milionu korun. Když muž chtěl před několika dny peníze i s výdělkem získat zpět, přišel požadavek na zaplacení skoro padesáti tisíc korun jako daně. Když tento požadavek nechtěl akceptovat, obchodník přestal komunikovat," shrnul policista.

Policie opakovaně varuje

Policie se podobnými případy zabývá opakovaně a opakovaně před nimi varuje. Doporučuje například neinstalovat do vlastních elektronických zařízení žádné programy, které umožňují dálkový přístup jiným lidem, a cizím lidem také nepovolovat vstup do internetového bankovnictví.

„Doporučujeme také nereagovat na virtuální výhodné finanční transakce a nereagovat na žádosti o sdělení ověřovacího PIN. Opakovaně také například upozorňuje na to, že žádná banka k zablokování účtu nepotřebuje údaje k bankovní kartě,“ upozornil mluvčí.

VIDEO: Šéf kriminalistů o podvodech na internetu

Video
Video se připravuje ...

Šéf policejního oddělení kybernetické kriminality Stanislav Kovárník k podvodům na internetu Zdeněk Matyáš