Následoval scénář, před kterým policisté rozkrývající kybernetickou kriminalitu varují prakticky nepřetržitě. „Dosud neznámý pachatel přesvědčil poškozeného k instalaci programu AnyDesk. Zmíněný přístup, který je v poslední době spojený především s kryptoměnovými podvody, směřuje k tomu, aby podvodník získal vzdálený přístup k cizímu počítači,“ řekla policejní mluvčí Lenka Koryťáková.

Poté už měl internetový pirát snadnou práci. „Neznámá osoba provedla z mužova účtu několik převodů na zahraniční účet. Částka provedených transakcí se tak vyšplhala téměř na 560 tisíc korun,“ dodala policistka.

Naletěla i žena z Břeclavska

V tomto týdnu začali také policisté na Břeclavsku prověřovat jiné podvodné jednání přes internet, které se týkalo virtuální měny. Žena chtěla proplatit peníze v bitcoinech ze své elektronické peněženky.

Ozvali se však podvodníci, kteří nabídli odkup virtuální měny. Scénář se poté opakoval, tak jako v ostatních případech, žena umožnila jim přístup ke svému účtu.

„Dosud neznámí pachatelé tak postupně převedli téměř 300 tisíc korun na cizí účet. Půjčku na účet oznamovatelky v hodnotě 800 tisíc korun, již podvodníci nestihli dokončit. Žena vše nahlásila policii, která se případem nyní zabývá,“ řekla mluvčí.

Varování policie

Policejní specialisté znovu apelují na dodržování zásad, které mohou podvodníkům na internetu znesnadnit práci.

NEINSTALOVAT si do vlastních elektronických zařízení žádné programy, které umožňují dálkový přístup jiným osobám k našemu zařízení. Cizím (anonymním) lidem NEPOVOLOVAT vstup do internetového bankovnictví. NEREAGOVAT na virtuální velmi výhodné finanční transakce.

NESPOLUPRACOVAT na přeposílání finančních prostředků. Pokud nerozumím oblasti virtuálních měn, nepouštím se do ŽÁDNÝCH investic a jiných podobných akcí. NEREAGOVAT na žádosti o sdělení ověřovacího PINu. Žádná banka k zablokování účtu NEPOTŘEBUJE údaje k Vaší bankovní kartě.

VIDEO: Podvodníci na internet zvyšují aktivitu, upozorňuje policelní specialista.

Video
Video se připravuje ...

Šéf policejního oddělení kybernetické kriminality Stanislav Kovárník k podvodům na internetu Zdeněk Matyáš