Scénář mazaných podvodníků je prostý. Poškozené kontaktuje neznámá osoba, která se představí jako pracovník banky, pro věrohodnost mnohdy zatelefonuje i další muž, který se představí jako policista.

Následně pod legendou, že jejich finanční prostředky jsou v ohrožení, přinutí dotyčné vybrat peníze ze svých účtů a vložit je do bitcoinmatu, nebo poslat na jiný účet.

Peníze na účtu jsou prý v ohrožení

Přesně tato situace postihla ženu (55) z Brněnska. „Volající se představil jako pracovník bankovního ústavu a přiměl poškozenou, aby ze svého účtu vybrala 170 tisíc korun. Následně ji přes komunikační aplikaci zaslal QR kód, prostřednictvím kterého poškozená vložila peníze do bitcoinmatu,“ uvedla policistka Andrea Cejnková.

Peníze se měly následující den vrátit zpět na původní účet, jenže se tak nestalo. Údajný bankéř, se kterým žena hovořila, zůstal nedostupný.

Podobně dopadla také další podvedená (49). V tomto případě jí kontaktovali hned tři osoby. Jeden z mužů se vydával za zaměstnance banky, druhý za bezpečnostního technika a třetí za policistu. Výsledkem záchranné „operace“ je ztráta 75 tisíc korun.

U bitcoinmatů vyvěsili varovné letáky

„Uvedená trestná činnost je aktuálním trendem podvodníků, jak získat neoprávněně cizí finanční prostředky. Setkáte-li se tedy s podvodným jednáním s popisovaným průběhem, neváhejte kontaktovat Policii ČR, ale také svojí banku. Včasné kroky ještě mohou zvrátit ztrátu peněz,“ zdůraznila mluvčí.

Na území Brna rovněž policie vyvěsila u bitcoinmatů letáky, které upozorňují na případné nebezpečí.

VIDEO: Policie dopadla dva podvodníky

Video
Video se připravuje ...

Policisté dopadli dva podvodníky. (červen 2022) Policie České republiky