„Ahoj má milá přítelkyně, pokouším se tě kontaktovat, posílám ti žádost o přátelství. Jsem kapitán americké armády, který teď působí na misi v Afghánistánu. Po ukončení mise se již nechci vracet do USA, líbí se mi Česká republika, kde se chci usadit. Vyhlédl jsem si tě na internetu, velmi se mi líbíš, rád tě poznám…" Takto zahájil pisatel story, která se adresátce vzkazu notně prodražila.

Neznámý pachatel vydávající se za kapitána armády USA navázal kontakt se ženou, po které pod různými smyšlenými záminkami vylákal poměrně vysoké finanční částky.

Stále stejná finta

„Nejdříve jí jako projev přátelství chtěl poslat cenný balíček. Ten však byl někde zadržen a byla potřeba poslat peníze na jeho uvolnění, clo a doručení. Pak následovaly další záminky, jak dostat peníze do zahraničí,“ popsal policejní mluvčí Petr Zámečník stále stejnou fintku podvodníků.

V dalším příběhu také žena uvěřila americkému vojenskému vysloužilci a jeho zájmu o českou ženu a pobyt v naší domovině. Ke společnému investičnímu záměru měl údajně zaslat své finanční úspory k investování v Česku. „Než obnos dorazí, bylo potřeba zaplatit poplatky za přepravu, pojištění a další poplatky. Důvěřivá žena tedy posílala požadované peníze,“ uvedl policista.

Do dnešního dne obě ženy neokusily romantické objetí od svých idolů a také zřejmě už neuvidí ani v součtu několik milionů korun, které zřejmě skončily v některé z afrických zemí.

Varování policie

Téměř všechny účty na sociálních sítích s podobnými legendami jsou falešně založeny a nemají reálný podklad (lékaři, vojáci, humanitární pracovníci).

Ověřujte. Pokud už se s takovým účtem rozhodnete komunikovat, ověřte si jeho pravost, a kdo za ním stojí (videohovorem nebo tzv. fotkou na přání, kde bude tvář vašeho protějšku s papírem, na kterém bude vámi určený text).

Neposílejte žádné peníze cizincům, které osobně neznáte (nikdy jste se osobně nesetkali).

Čtěte řádně obsah zpráv (peníze, které posíláte, jdou většinou jiné osobě nebo do jiných zemí)

VIDEO: Kybernetická kriminalita je na vzestupu.

Video
Video se připravuje ...

Šéf policejního oddělení kybernetické kriminality Stanislav Kovárník k podvodům na internetu Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
5 fotografií