Tzv. Luhanská brigáda je podle obžaloby nutila výhrůžkami i násilím k placení výpalného. „Pod pohrůžkou násilí či jiné újmy podezřelí od poškozených požadovali hrazení pravidelných měsíčních plateb v řádu tisíců korun do ‚obščaku‘, což je jakási společná zločinecká pokladna, s tím, že jim za to budou poskytovat ‚kryšu‘ neboli střechu, tedy ochranu před jinými zde údajně působícími zločineckými skupinami,“ řekla žalobkyně Tereza Paseková.

Ve většině případů šlo o sazbu 5 až 10 tisíc korun měsíčně. „Někteří podnikatelé výpalné platili protislužbou, například spláceli leasing za automobily pro členy skupiny nebo jejich děti,“ dodala žalobkyně. Celkově si měl gang přijít na dva a půl milionu korun. Obě ženy, česká přítelkyně kápa gangu a ukrajinská manželka jeho komplice, peníze praly přes své účty.

V čele skupiny stál Pavlo N. (53) a přezdívkou Paša Luhanský. Ten navíc čelí i obžalobě z přechovávání jedu a nedovoleného ozbrojování. Policisté při prohlídce pronajatého skladu v Králově Poli našli lahev se třemi kilogramy rtuti a dva samopaly.

Video
Video se připravuje ...

Kriminalisté NCOZ pochytali gang ukrajinských vyděračů Policie ČR

Celkem má gang na triku 16 případů, kdy v letech 2007 až 2021 skupina oslovila podnikatele původem z Ukrajiny a požadovala po nich peníze za ochranu. Část z nich výpalné i přes výhrůžky platit odmítla, další ale poslali na účet obviněných žen nebo předali osobně v hotovosti celkem 2 miliony a 570 tisíc korun.

Pavlo N. před soudem uvedl, že se cítí nevinný. „Nemám co skrývat. Nikoho jsem neobtěžoval, byly to půjčky, ne vydírání, " dušoval se. Soudci Aleši Dufkovi přiznal, že s komplicem Olegem K. skončili už dříve ve vězení za výrobu a distribuci falešných amerických dolarů. „Ale odsoudili mě na základě domněnek policie," snažil se vysvětlit osmiletý trest vězení. Oleg K. pak uvedl, že jej policisté k výpovědi donutili.

V úterý mají u soudu vypovídat svědci. Celou partu pozatýkali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu loni v říjnu v Brně a v okolí. Při operaci s krycím názvem Brigáda tehdy policisté na jižní Moravě zadrželi sedm lidí. Při domovních prohlídkách našli miliony korun v hotovosti a střelné zbraně. Státní zastupitelství poslalo k soudu pět mužů a dvě ženy. Hrozí jim mnohaleté tresty.

Fotogalerie
6 fotografií