Policejní operace s krycím názvem Brigáda se uskutečnila minulý týden. Kriminalisté zadrželi čtyři muže a tři ženy v Kobeřicích a Brně-Bystrci. „Podle našich závěrů měli členové takzvané Luhaňské brigády dlouhodobě, zejména v Brně a Jihomoravském kraji, vysoce organizovaně a konspirativně páchat trestnou činnost, která se zaměřovala především na vydírání osob pocházejících z Ukrajiny," upozornil Ibehej.

Poplatek za ochranu

Vydíraní museli podle policie pravidelně platit za takzvanou ochranu. Zločinci je zastrašovali a chtěli v nich vzbudit obavu o život, zdraví či majetek. Při domovních prohlídkách u zadržených policisté našli miliony korun v hotovosti a dvě střelné zbraně.

Video
Video se připravuje ...

Policie na jižní Moravě rozbila ukrajinský gang. Policie ČR

Čtyři muži skončili ve vazbě, čelí obvinění z účasti na organizované zločinecké skupině a vydírání. Dvě ze zadržených žen podle policie minimálně 860 tisíc korun legalizovaly tím, že k převodům peněz poskytly své bankovní účty. Stíhány jsou na svobodě.

Hledají další oběti

„Kriminalisté NCOZ vyzývají další osoby (poškozené podnikatele), které se cítí být poškozeny trestnou činností tzv. Luhaňské brigády (zejména v Jihomoravském kraji), případně mají k trestné činnosti zásadní informace, aby kontaktovaly policisty," dodal mluvčí.

Informace lze sdělit na číslech 974 620 649 či 603 191 007 nebo prostřednictvím e-mailu ncoz.e5@pcr.cz.

Fotogalerie
7 fotografií