Marek H. jako majitel zbrojní licence si objednával tlumiče ke zbraním ve Švédsku. Uhradil fakturu a čekal na zásilku doručenou kurýrem. Zádrhel byl v tom, že zatímco u Seveřanů šlo o „běžné" zboží, v Česku platil zákaz. Šlo o vojenský materiál v nejpřísnější kategorii A a Marek H. se tak podle žalobce dopustil nedovoleného ozbrojování.

Největší kuriozitou je, že české zákony se v této věci loni změnily a materiál už nepodléhá striktní předpisům, kvůli kterým má muž z Brněnska problémy se zákonem.

„Chtěl jsem švédskou firmu u nás zastupovat, měl jsem zájem tlumiče sám vyrábět. Objednal jsem jich 21, potřeboval jsem materiál prozkoumat ,“ dušoval se Marek H. Jak se ale ukázalo, v jednom případě zařízení prodal nastrčenému policejnímu agentovi. „Ale já jsem nic nenabízel, on mi snad čtrnáctkrát volal, sám to chtěl," hájil se.

Se svým obhájcem pak argumentoval, že se jedná maximálně o přestupek. I proto se proti rozsudku okresního soudu odvolal.

Obhájce: U medvěda jen pózoval, nestřílel

V případě usmrcení na Slovensku chráněných medvědů hnědých panuje podle obhájce Marka H. jasná důkazní nouze. „V prvním případě klient na fotografii pózuje u medvěda, to je vše. Není prokázáno, že by ho střelil, fotka nemůže být brána jako důkaz o jeho vině," řekl obhájce. Slovenská republika přitom požaduje po obžalovaném úhradu škody ve výši téměř 600 tisíc korun.

První případ se týká roku 2010, druhý se odehrál o sedm let později. I tady není podle obhajoby zřejmé, že by šlo o pytláctví. Největší problémem pro obžalovaného jsou tak nálezy lebek a kožešin medvědů a rysa v jeho domácnosti.

Soudkyně: Vyslechněte víc účastníků lovu

Odvolací senát nakonec odvolání Marka H. vyhověl a poukázal na nedostatečnou práci nižší instance. „Výrok o vině je nesprávný, je třeba doplnit dokazování,“ řekla soudkyně Halina Černá.

V kauze medvědů by podle ní měli být vyslechnuti slovenští revírníci a účastníci odlovu. „Je třeba důkladně zjistit, co se v konkrétním revíru odehrálo, zda například panu obžalovanému nepřepustil odstřel někdo z účastníků," podotkla soudkyně.Případ se tak vrací k Okresnímu soudu pro Brno-venkov.

VIDEO: Muž měl v Praze v garáži zásobu zbraní a munice.

Video
Video se připravuje ...

Muž v garáži v Praze 8 schovával 150 kilo munice a 26 zbraní. Policie České republiky