Václav v sobotu odjel na rodinnou chalupu na Brněnsko, potají se polil benzínem a ve stodole se zapálil. V pondělí odpoledne těžkým popáleninám v brněnské nemocnici podlehl.

„Můžu potvrdit, že jsme v sobotu odpoledne vysílali leteckou záchrannou službu. Na místě již byla Rychlá záchranná služba Vysočina, která poskytla první pomoc mladému muži. Ten utrpěl rozsáhlé popáleniny 2. a 3. stupně na 60 až  80 % těla. Byl napojen na umělou plicní ventilaci. Ve vážném stavu jsme jej přepravili na Popáleninové centrum FN Brno," uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.

Mladík do poslední chvíle pracoval ve vznikajícím muzeu a hostelu Franz Kafka Spital. Sociální podnik dává příležitost pracovat lidem s handicapem. Jenže ministerstvo práce a sociálních věcí podnik prý nadmíru kontrolovalo. Podle spolupracovníků to Václav nesl velmi citlivě.

Ministryni Maláčovovu prosili o pomoc

Jako zaměstnanec musel čelit desítce kontrol iniciované ministerskými úředníky. „Vašek byl ještě ve středu v práci. Nic nenasvědčovalo, že zvolí takové řešení. Deprimoval ho ale přístup ministerstva, které na jeho pracoviště poslalo řadu kontrol, jejichž cílem je celý podnik uzavřít. Cítil odpovědnost za své kolegy,“ uvedl pro Blesk.cz zdrcený kolega Jan Tvarůžek.

V případě mladíka způsobilo tragédii několik okolností: Jeho zákeřná nemoc - trpěl bipolární poruchou a obava o budoucnost podniku, na jehož vzniku se podílel a na který podle spolupracovníků úřad ministryně Jany Maláčové (ČSSD) úmyslně "zaklekl".

Spolek zaměstnávající 80 postižených prosil Janu Maláčovou o podporu v době covidu, ta na něj ale podle pracovníků místo toho poslala hloubkové kontroly, aby podnik uzavřely.

Kromě hygieny a Inspektorátu práce kontroloval spolek i Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Ministryně do Brna přes pořad Reportéři ČT již dříve vzkázala, že přístup jejího úřadu „musí být ke všem stejný“. Na otázky Blesk.cz nereagovala.

Žil pro práci

Vašek nemohl vzhledem k bipolární poruše pracovat na plný úvazek. I přes to, že byl právník, našel si místo právě v sociálním podniku, který dává šanci lidem s postižením. „Pro něj mělo obrovský smysl, že mohl pracovat na novém projektu vznikajícího muzea a hostelu a komunikovat s lidmi z celého světa. Dávalo mu to radost ze života,“ tvrdí jeho nadřízený Jan Tvarůžek.

Ombudsman dal ve sporu s ministerstvem za pravdu spolku, ministerstvo ale pochybení odmítá uznat a nesmyslné kontroly v podniku pokračují. Handicapovaní zaměstnanci tak mají stále větší a větší existenční obavy.

Gentleman navzdory utrpení

Šílená smrt mladého muže nepopsatelně zdrtila jeho rodinu. „Nepoznala jsem hodnějšího a laskavějšího člověka. Snažila jsem se tu pro něj být skoro každý den. Vašek byl pravý gentleman a ochránce. Při překonávání překážek v životě prokázal neuvěřitelnou sílu vůle,“ svěřila se sestra Marta. „Navzdory tomu, že zažil spoustu utrpení, rozdal neuvěřitelné množství lásky,“ dodala zlomeně.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

VIDEO: Psychiatr Jan Cimický o pudu sebezáchovy.

Fotogalerie
5 fotografií