V domku, kde jeho majitel pronajímal pokoje, se schylovalo k průšvihu od chvíle, kdy se do podkroví nastěhovala drogová dealerka Michaela.. Opožďovala se s placením nájmu, navíc ji navštěvovala podivná individua.

Časem se objevil i třikrát soudně trestaný Pavel Š. (29). Drogy, alkohol a časté hádky majiteli domu vadily. Snažil se ženě domluvit, leč marně. Na konci letošního ledna jí oznámil, že se má vystěhovat.

Pervitinové doupě

Jenže Pavel, Michaela a jejich známý rozjeli v podkroví další pervitinový mejdan. Když se stal hluk nesnesitelný, přišel si to majitel v doprovodu dalších dvou nájemníků nahoru vyříkat. „Ani nevím, o co šlo. Měl jsem za sebou čtyři dny na pervitinu, po rozchodu s holkou jsem neměl kde spát. Byl jsem rád, že si můžu u Michaely pospat," vypovídal svědek Tomáš, který celé drama prospal.

Čtyři hodiny po půlnoci sešel zfetovaný a opilý Pavel dolů k domácímu, srazil ho na zem a jako smyslů zbavený jej zmasakroval sekáčkem na maso. Drtivá většina úderů ostřím mířila na hlavu, následky byly děsivé.

 

Amputoval mu ruku v zápěstí

„Šlo o razantní útok na hlavu a levou ruku sečným nástrojem. U poškozeného došlo k masivnímu krvácení a bezprostřednímu ohrožení života. Oběť do příjezdu zdravotníků velmi trpěla," uvedl soudní znalec Marek Vitovják. Mimo jiné konstatoval, že muž měl prakticky amputovanou levou ruku v zápěstí.

Marná snaha lékařů

Lékaři z Fakultní nemocnice v Olomouci a v Prostějově se snažili o nemožné. Zraněný Vladimír podstoupil řadu operací na neurochirurgii, po více než třech týdnech však zemřel kvůli zánětu plicní tkáně a srdečního svalu. „Úmrtí má souvislost se zraněními utrpěnými při útoku," řekl znalec. Polcie poté pokus o vraždu překvalifikovala na vraždu.

Žádná polehčující okolnost

„Lituju, co se stalo," prohlásil obžalovaný. Pokoušel se však vinu shodit na Michaelu, která prý ho zdrogovala a k útoku navedla kvůli hrozbě vystěhování. Soud mu ale neuvěřil a vyměřil tvrdý trest - ve věznici s ostrahou bude zpytovat svědomí plných 18 let.

„Nenašli jsme prakticky žádnou polehčující okolnost. Obžalovanému stylizaci do role oběti nevěříme, stejně tak že byl někým ovladatelný. Takto surový způsob vraždy se vymyká i praktikách, které jsou pro tento trestný čin typické," shrnul soudce Martin Vrbík. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal.

Video
Video se připravuje ...

Žalobce Ivan Hrazdíra k brutální vraždě sekáčkem TV Blesk Zdeněk Matyáš