Filip S. si dal 28. ledna nejdřív několik piv. Zapil je panáky a pak si ještě šlehl pervitin. Poté si zavolal taxi. Neměl ale na zaplacení. Taxikáře vzal k sobě domů s tím, že tam má peníze. Na místě se ale k placení příliš neměl.


„Taxikáře ohrožoval nožem, ukazoval mu zahradu a studnu s tím, že by se tam dala dobře ukrýt mrtvola. Poté vzal lovecký nůž s čepelí dlouhou 16 centimetrů a taxikáře zezadu bodl do krku. Rána byla hluboká 12 centimetrů a široká pět centimetrů. Jen zázrakem nezasáhl tepnu,“ upozornil státní zástupce.

Video
Video se připravuje ...

Filip S. (22) bodl ve Znojmě taxikáře nožem do krku, Krajský soud v Brně ho poslal na 12 let do vězení. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Může za to alkohol a drogy

Obžalovaný po celou dobu líčení tvrdil, že si na situaci nepamatuje. „Měl jsem v sobě alkohol a pervitin, nevybavuji si to. Je mi to líto a moc mě to mrzí,“ uvedl před soudem. Zatímco státní zástupce požadoval trest ve spodní sazbě trestného činu vražda s rozmyslem (12 až 20 let - pozn. red.), obhájce žádal podmíněný trest a překvalifikaci na pokus o těžké ublížení na zdraví.


Soud v čele s Michaelem Vrtkem překvalifikaci odmítl. „Na počínání obžalovaného je potřeba pohlížet jako na čin s rozmyslem, nikoliv jako na afektované jednání. Vzali jsme v potaz jeho nízký věk, dosavadní bezúhonnost i lítost. Na druhou stranu je třeba říci, že jen díky shodě náhod nedošlo k fatálnímu následku,“ vysvětlil rozsudek Vrtek.

Trest si má Filip S. odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Rozsudek není zatím pravomocný.

Fotogalerie
3 fotografie