Těžko uvěřitelný příběh začal v roce 2014, kdy matka (34) chlapečka (tehdy 6), závislá na drogách, prodala dítě za 100 tisíc neznámému muži. Nechala jej zapsat do matriky jako otce a dítě pak opustila. Chlapec tak začal žít u nového „táty“.

„Jakémukoli bezprizornímu dítěti je dobré dát šanci a zázemí, aby vědělo, že někam patří. On je na mě hrdý. Beru ho s sebou do práce, na výstavy, do divadla a on pak o tom umí celé hodiny vyprávět,“ tvrdil podle servru novinky.cz před časem u soudu, který případ projednával.

Nechodil do školy a byl zanedbaný

Jenže realita byla jiná. Poté, co se o dítě začala zajímat sociálka, vyšlo najevo, že klučina nechodil do školy, byl zanedbaný, neměl základní hygienické návyky… Případ se dostal k soudu.

„Obviněný v pozdních nočních hodinách navštěvuje různé kavárny a gay kluby v Brně, zanedbává hygienu nezletilého,“ stálo v návrhu na potrestání. Soud nakonec muže skutečně odsoudil za ohrožování výchovy dítěte.

Za obchodování s lidmi odsouzena jen matka

Paradoxně jej ale neodsoudili za obchodování s dětmi! Zákon totiž na něco podobného nepamatuje… Za prodej dítěte byla potrestaná jen jeho matka, která dostala 3,5 roku. Propuštěna byla letos na jaře.

Po letech soudních tahanic se chlapec snad konečně dočká normálního dětství. Do péče jej dostala babička, matka biologického otce. Tak si to přála i chlapcova matka, která po propuštění z vězení o něj nadále nejeví zájem.

Koupím si jiné dítě!

„Jsem šťastná, že se ho podařilo dostat z moci toho člověka,“ řekla babička servru novinky.cz po pravomocném rozsudku brněnského soudu. Podle ní ale zdaleka není ještě vyhráno. Muž se totiž potuluje kolem jejich bydliště i školy a hocha se snažil už několikrát kontaktovat...

Státnímu žalobci se dokonce vysmál do obličeje se slovy, že si brzy opatří jiné dítě ze sociálně slabých poměrů. „Dávejte pozor a dívejte se, koupím si jiné dítě a vy s tím nic nenaděláte,“ tlumočil jeho slova státní zástupce.