Celníci se na tržnici Asia Bazar v Hatích nedaleko hranice s Rakouskem vypravili v závěru června. Už při předchozích kontrolách tady zabavili množství zboží, které porušovalo právo duševního vlastnictví.

Škoda je přes 5 milionů

Ve stáncích tentokrát našli více než 1600 kusů padělků. „Šlo o oděvy, oděvní doplňky, kabelky, peněženky, opasky, obuv či parfémy, byly neoprávněně označené ochrannými známkami světově proslulých výrobců. Hodnota zboží vyjádřená v ceně originálů by dosáhla zhruba 5,1 milionu korun," uvedla mluvčí celního úřadu Lada Temňáková.

Prodejcům kvůli tomu hrozí pokuta až deset milionů korun. Zboží celníci zajistili a s největší pravděpodobností propadne státu. Pokud ho nebude možné použít k humanitárním účelům, musí se zničit.

Tržnice Asia Baraz je dostupná v areálu obchodního centra Excalibur City, otevřeno je v ní asi 120 stánků. Padělky tam kontrolní orgány nacházejí opakovaně, například na konci září 2016 Česká obchodní inspekce v tržnici zajistila padělané zboží za více než osm milionů korun. O rok dříve šlo o zabavené padělky za 45 milionů korun.

VIDEO: Razie celníků v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Pražští celníci zabavili tisíce kusů padělaného zboží. Aktu.cz

Fotogalerie
5 fotografií