Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Obchody klamaly Čechy při výprodejích. Inspekce jim uložila tučné pokuty

Autor: ČTK, tsv - 
28. února 2020
11:07

Česká obchodní inspekce (ČOI) při loňských kontrolách slevových a výprodejových akcí zjistila pochybení u 43 procent prodejců. Nejčastěji porušovali zákon o ochraně spotřebitele. Za zjištěné prohřešky inspekce uložila pokuty za 32 milionů korun. ČTK to dnes sdělili zástupci inspekce. Za rok 2018 činily pokuty při slevách rekordních 41,7 milionu korun, o rok dříve byly ve výši 24 milionů.

ČOI se loni zaměřila na dodržování zákonů v rámci nabídky zboží ve slevě, při téměř 4400 kontrolách a porušení zákonů zjistila ve 1891 případech. „Obchodníci obvykle neinformují spotřebitele řádně o cenách nebo deklarovaná cena v letáku nebo v regálu často neodpovídá ceně naúčtované u pokladny,“ jmenoval pochybení prodejců ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Porušení poctivosti prodeje zjistili inspektoři ve více než 600 případech, většinou se ho obchodníci dopouštěli tím, že nesprávně účtovali zboží. Ve stejném počtu případů podle ČOI porušili i povinnost informovat spotřebitele v souladu s cenovými předpisy. V téměř 300 případech prodejci nedali zákazníkovi doklad o zakoupení výrobku nebo ho dali, ale neměl stanovené náležitosti. Ve více než 200 případech inspektoři zjistili, že u výrobků chybí informace v češtině.

Při kontrolách inspekce zjistila ale i porušení zákonů, která se slev jako takových netýkala. Například ve 223 případech bylo porušeno evropské nařízení o názvech textilních vláken a označování materiálového složení textilních výrobků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivalen ( 28. února 2020 12:04 )

Jsou to většinou stále stejní prodejci, kteří pokuty moc neřeší, však jim to zákazníci zaplatí na předraženém zboží zpět.
Nechápu jednu věc - pokud je to opakované pochybení, tak by pokuta měla by pokuta měla být podstatně vyšší, příp. zákaz prodeje úplně.

anita75 ( 28. února 2020 11:49 )

Škoda že neuvadite v článku názvy některých obchodu či prodejců. Tak by si zákazníci dávali větší pozor..

Zobrazit celou diskusi