Krádež se mladému muži nevyplatila, kvůli jídlu za pár korun půjde za mříže, byl totiž v podmínce. Jen dva týdny před krádeží si přitom u Městského soudu v Brně vyslechl trest za další nepravost. „Z plochy obchodu vzal dvě přepravky na láhve, vložil je do stroje a získal doklad na 200 korun,“ uvedla předsedkyně senátu Markéta Jirsová.

Obhájkyně Petra Žilková žádala pro svého klienta zastavení trestního stíhání nebo alternativní trest. „Je schizofrenik a invalidní důchodce, bez domova. Přiznal se, k činu ho dohnal hlad, byl bez peněz, žil na ulici. Dva roky ve vězení, to je s ohledem na stav mého klienta nepřiměřeně přísné,“ argumentovala. Mladík sám ovšem přiznal, že před činem vypil láhev vína a že je závislý na alkoholu.

Mimořádné snížení trestu

Lukášovi za krádež během vyhlášeného stavu nouze hrozilo vězení od 2 do 8 roků. Odvolací senát nakonec sáhl mimořádně pod spodní hranici trestní sazby, když částečně uznal argumenty obhájkyně. Místo 24 tak mladík stráví ve věznici s ostrahou jen 18 měsíců.

Video
Video se připravuje ...

Obhájkyně mladíka Petra Žilková ke snížení trestu 

„Přihlédli jsme k jeho životní situaci. Navíc ukradl jen pečivo, nikoliv například dezinfekci či roušky, které by se vztahovaly k vyhlášenému stavu nouze. A vzniklá škoda je zanedbatelná. Proto soud mimořádně snížil trest,“ vysvětlila soudkyně Jirsová.

Na druhou stranu podtrhla, že mladík se ve zkušební době neosvědčil a v minulosti už byl několikrát soudně trestán právě za krádeže. Rozsudek je pravomocný.