Na parkoviště dorazili policisté Radek Kratochvíl a Petr Albrecht. Teplota uvnitř automobilu stoupala, přítomní slyšeli pláč dítěte. Bylo zřejmé, že není času nazbyt.

Video
Video se připravuje ...

Drama v Brně: Batole z auta vysvobodili policisté. Policie ČR Brno

Měli jsme jen dvě možnosti. Buď čekat další minuty na hasiče, nebo rozbít okénko teleskopickým obuškem. Volba rodičů byla jasná,“ popsal situaci Radek Kratochvíl. Policista rozbil okénko u řidiče, zpocený a plačící chlapeček se tak rychle ocitl v náručí maminky.

Během tříleté služby u policie jsem podobnou situaci ještě nezažil. Jsem rád, že to dobře dopadlo,“ svěřil se policista. Šťastní rodiče pochopitelně zachráncům v uniformách děkovali.

Zdravotníci dítě prohlédli a potvrdili, že nedobrovolný pobyt ve vyhřátém autě přežilo bez újmy na zdraví. „Následně je třeba dítě okamžitě přenést do stínu, citlivě jej ochlazovat a zajistit přísun tekutin. Samozřejmě přivolat zdravotníky,“ poznamenala k případu mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Co hrozí dítěti ve vyhřáté pasti

„V autě, kde stoupá teplota, hrozí přehřátí organismu, kritické zvýšení tělesné teploty, hypertermie, tedy situace, kdy tělo už není schopno samo se ochladit. U dětí je navíc tato schopnost výrazně horší. Pokud přehřátí překročí únosnou mez, dochází k nevratným změnám organismu, případně i ke smrti,“ upozornila mluvčí záchranky.

Fotogalerie
6 fotografií