Richard se loni 1. května vracel z pálení čarodějnic. Měl na sobě hasičskou bundu plnou reflexních prvků. Když přecházel silnici, zavadil o něj zrcátkem auta Lukáš F. Rozčílený řidič vzápětí auto otočil, dupl na plyn a na Richarda najel. Způsobil mu závažné poranění mozku. Lékaři dlouho bojovali o jeho život.


Řidič jel při obou střetech v protisměru. Poškozený mu neměl šanci uhnout. Od otočení auta k místu nehody bylo jen 19 metrů. V době nárazu měl řidič už rychlost přibližně 33 km/hod. Při odpoutání vozidla od těla pak mělo auto rychlost přibližně 43 km/hod,“ upozornil soudní znalec Jaroslav Sedlák.
Video
Video se připravuje ...

Lukáš (35) z Brna má sedět 12,5 roku ve vězení za to, že úmyslně najel do chodce. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Obžalovaný Lukáš byl už šestkrát trestaný a v době činu byl v podmínce. Za volantem navíc neměl co dělat. Muž závislý na alkoholu a drogách, nevlastnil řidičský průkaz. Aniž by se podíval, co způsobil, z místa nehody okamžitě ujel. V tu dobu byl v podmínce kvůli loupeži.

Auto je zbraň

Obžalovaný se dopustil zločinu vraždy ve stadiu pokusu. Můžeme přitom mluvit o štěstí, že poškozený přežil. Auto je stejná zbraň jako nůž či střelná zbraň,“ upozornil soudce Michael Vrtek.

Lukáš F. dostal 12,5 roku ve věznici se zvýšenou ostrahou. Navíc má uložený zákaz řízení na 10 let. Zdravotní pojišťovně má zaplatit cca 170 tisíc korun a poškozenému 779 tisíc korun. Rozsudek není zatím pravomocný, obhájce odsouzeného se na místě odvolal.

Fotogalerie
10 fotografií