V roce 2017 měl podle obžaloby pomoci dvěma známým tím, že z interního počítačového systému vytáhl citlivé údaje a ty předal. Nejprve pomohl kamarádovi Pavlovi, který v Hustopečích ujel policejní hlídce. Vyrobil proto formulář a jako přestupce v něm označil recidivistu Jana K., se kterým se jeho známý znal od vidění.

Video
Video se připravuje ...

Policista David Važan k podmínce za zneužití interního počítačového systému TV Blesk Zdeněk Matyáš

„Kolegové mě požádali o pomoc, vyslechl jsem proto zmíněnou osobu a poslal materiál dál. Pak mi ukázali na pumpě platící osobu, což měl být někdo jiný, ale to už jsem neřešil,“ řekl policista Blesk.cz.

Recidivista ztratil paměť

Zda existovala mezi trojicí mužů dohoda o výpomoci, měl osvětlit eskortou předvedený recidivista. Jenže si nedokázal na nic vzpomenout. „Pavlovi jsem párkrát pomáhal se dřevem. Nějaký přestupek v autě? Nepamatuji si, mám problémy s pamětí kvůli alkoholu a marihuaně. Nevím," tvrdil Jan K. odvolacímu senátu. 

Další průšvih vznikl, když policista podle obžaloby v roce 2017 předal citlivé informace o ženě, se kterou vedl jiný jeho známý spor o opatrovnictví nad nezletilým synem. Do databáze měl k informacím spojených s touto ženou vstoupit hned čtyřikrát. „Lustroval jsem za ta léta spoustu lidí,“ oponoval Važan.

Chce Nejvyšší soud

Odvolací soud argumenty obhajoby a návrh na zproštění obžaloby zamítl s tím, že o důkazech proti policistovi není pochyb.

Ten mohl původně vyfasovat za zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací až 5 let natvrdo. Rozsudek je pravomocný, Važan ale zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.