„V průběhu vyšetřování pacientky napadl našeho zdravotníka agresivní a silně podnapilý muž, který se také nacházel v místě bydliště pacientky,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Posádce se nakonec podařilo agresora zpacifikovat ještě před příjezdem policejní hlídky. I tak napadený záchranář utrpěl pohmoždění páteře a povrchové poranění hlavy.

„Ještě v noci však musel být vystřídán ve službě naším inspektorem provozu, nyní mu byl lékařem doporučen klid na lůžku,“ dodala Bothová.

Napadení na denním pořádku

K podobným útokům dochází podle mluvčí pravidelně. „Nejčastěji se potýkáme s vulgarismy, kopáním, škrábáním, ale i kousáním či pliváním. Naši zdravotníci se hlavně snaží předejít vyhrocení situace, tedy aby k útoku vůbec nedošlo, snaží se uklidnit pacienta či jeho okolí. Hledají cestu, jak se v klidu domluvit,“ poznamenala Bothová.

VIDEO: Jihomoravští záchranáři naučili resuscitovat i malé děti.

„Pokud však ke konfliktu přece jen dojde, můžeme zvolit adekvátní sebeobranu, nebo se zavřít do sanitky. Útočník – někdy je jich i více – sice pak často do našeho vozu bouchá a kope, ale posádka je v relativním bezpečí do příjezdu přivolané policie,“ dodala mluvčí.

Záchranáři se tak často dostávají do situace, kdy jedou pomáhat, ale paradoxně se musejí bránit.