Odvolací soud řidiči zmírnil původní tříletý trest, podíl na neštěstí měl podle něj i zemřelý mladík. „Jeho podíl je minimálně padesátiprocentní. Na silnici ležel téměř kolmo, byl středně opilý,“ konstatoval soudce Aleš Flídr.

V krvi Iva Š., který se vracel z oslavy narozenin, zjistili 1,7 promile.To však podle Flídra nesnižuje vinu obžalovaného. „Šlo o nešťastnou událost, ale neexistuje vyvinění. Měl dost času zareagovat. Jestliže bylo místo špatně osvětlené, měl tomu přizpůsobit jízdu,“ řekl soudce. 

Soud: Neposkytnout pomoc je hyenismus

Nejvíc vytkl zkušenému profesionálovi za volantem autobusu, že neposkytl umírajícímu pomoc. „Ten člověk byl už mrtvý, ale to nic nemění na povinnosti řidiče zastavit a pokusit se o jeho záchranu. Neposkytnout pomoc a odjet, to považuji za hyenismus a nejhanebnější přestupek v dopravě. I proto platí nepodmíněný trest,“ zdůraznil soudce.

Znalkyně: Drastická smrt

„Poškozený utrpěl devastující zranění lebky a mozku, srdce, obou plic, jater, sleziny a pánve, ztratil velké množství krve,“ konstatovala už dříve soudní znalkyně Svatava Duchoňová.

Náraz těžkého vozidla přišel ve chvíli, kdy se mladý muž podle znalkyně nacházel v poloze vkleče, vsedě nebo vleže. „Následně došlo k posunu a převalování těla autem, k jeho smýkání,“ doplnila.

Nic jsem neviděl

Petr Furch se dušoval, že v místě střetu kolem půl páté ráno žádnou překážku neviděl. „Místo jsem projel, díval jsem se do zpětného zrcátka, nic tam nebylo,“ dušoval se. 

Tragédie, při které zemřel mladík milující silové sporty, šokovala místní obyvatele. Viník i oběť bydleli jen několik stovek metrů od sebe. Ivo byl místní sportovní ikonou, řadu vrstevníků získal pro silové sporty, v obci rozjel posilovnu. Miloval soutěže svalovců známé jako Strongman.

Vynesený rozsudek je pravomocný.

Fotogalerie
5 fotografií