„Na speciálním účtu, který má pomoci panu Ševčíkovi začít nový život na svobodě, se během dvou týdnů objevilo přes 140 000 korun,“ řekl Blesku Václav Peričevič ze spolku Šalamoun, který poprvé ve své historii transparentní účet ve prospěch propuštěného muže zřídil. Zhruba 11 tisíc bylo již utraceno za nájem a elektřinu.

30 let ve vězení 

Romana Ševčíka v jeho 18 letech zatkli v roce 1989 příslušníci Veřejné bezpečnosti a následně jej komunistické soudy odsoudily za dvojnásobnou vraždu babičky Marie Š. (†62) a tety Jany L. (†35) a za pokus o další dvě vraždy v bytě na brněnských Vinohradech.

I přesto, že několik svědků u soudu místopřísežně potvrdilo, že byl tou dobou dvacet kilometrů daleko.

Ševčík skončil v kriminále navzdory tomu, že se na místě vraždy plném krve nenašla žádná stopa, že tam v době incidentu byl, a ani na něm a jeho oblečení nebyla jedna jediná kapička krve či DNA.

Za mříže mladíka poslala československá justice, i přestože dva lidé, které se vrah pokusil také zabít, opakovaně popsali útočníka jako někoho úplně jiného!

Ševčík: Nechci se mstít, jen očistit své jméno

Díky snaze své bývalé paní učitelky Kovářové a spolku Šalamoun stanul v půli března na svobodě. Bez nohy, většiny zubů, bez nejbližších příbuzných, kterým nemohl jít na pohřeb. S našetřenými pěti tisíci a malým invalidním důchodem, zničeným zdravím a nalomenou psychikou.

„Nemám našetřeno prakticky nic. Mám jen plný invalidní důchod, který mi dělá 6577 korun. Tady taky ten pobyt něco stojí. Celkově mám na účtu i s důchodem dohromady nějakých 9750 korun,“ řekl Ševčík pro Blesk.cz.

V kriminálech a psychiatrické léčebně strávil 30 let. K 21 letům vězení mu totiž justice přidala devět let v psychiatrické léčebně.

Těm, kteří mu podle jeho slov zničili život, se Ševčík nechce mstít ani je hnát k zodpovědnosti. „Nechci s nimi mít nic společného. Chci jen konečně žít a také očistit v novém procesu své jméno,“ svěřil se Blesku krátce po propuštění.

Spolek Šalamoun otevřel pro Romana Ševčíka transparentní účet 2301602418 / 2010. Mezi prvními desítkami dárců jsou lidé ze Křtin, vesnice, kde vyrostl, a známí a příbuzní obětí.

Za co byl odsouzen?

Brnem otřásla 4. února 1989 brutální vražda dvou žen se sexuálním podtextem. Vrah vnikl podle soudního spisu do bytu oknem. Třemi ranami lahví od sifonu nejprve zabil Janu L. (†35). Při činu jej přistihla matka zavražděné, Marie Š. (†62), kterou vzápětí vrah ubodal deseti ranami nožem. Při odchodu ještě pořezal Janinu sestru a jejího muže.

Soud za to poslal za mříže Romana Ševčíka, vnuka a synovce zavražděných žen. Navzdory tomu, že čtyři svědkové místopřísežně prohlásili, že Roman, mentálně zpomalený mládenec, spal v době vraždy celou noc u druhé babičky ve 20 km vzdálených Křtinách.

Československý soud nicméně bez jakéhokoliv přímého důkazu vyměřil Ševčíkovi 21 let kriminálu a navrch mu přidal devět let uzavřené psychiatrické léčebny. Z ní vyšel na svobodu v pondělí 11. března 2019. Případ, který po zveřejnění Bleskem vyvolal celospolečenskou polemiku o vině a trestu, je označován za noční můru tuzemské justice.