Dříve, než prozářily tmu desítky modrých majáků, bavily se stovky lidí koncertem brněnské skupiny Brünnfield. Najednou začal hořet jeden ze stánků z občerstvením. Kromě plamenů se z něj šířil i nesnesitelný zápach.

Pořadatel nastoupil na pódium a za pískotu návštěvníků ohlásil, že koncert musí být z technických důvodů ukončen. Vznikla panika. Desítky lidí byly zraněny v mačkanici. Jeden z návštěvníků se tak snažil dostat ven, že si razil cestu s nožem v ruce a několik lidí pobodal! Všude zavládl strach, lidé naříkali. „Pomozte mi prosím někdo, strašně mě pálí ruce,“ skučí na zemi mladík.

Zraněných byly desítky

Zraněným poskytovala pomoc zpočátku dvojice záchranářů, která dohlížela na koncert. Rychle zjistila, že bude potřebovat pomoc. Vzápětí už na místo směřovaly stovky zdravotníků, hasičů a policistů. Ti začali pacienty třídit podle závažnosti zranění, aby věděli, kteří potřebují převoz nejrychleji. Hasiči mezitím rozestavěli mobilní světla, vybudovali pomocný stan a následně pomáhali zdravotníkům přenášet zraněné do sanitek.

Zraněno bylo 34 lidí, jeden zemřel,“ popsala výsledek zásahu mluvčí záchranky Michaela Bothová. Vše přitom bedlivě sledovali rozhodčí a členové krizových štábů. Se sehraností záchranných týmů byli viditelně spokojeni.

„Koncerty se tady konají velmi často. Tato situace tady může skutečně nastat,“ připustil mluvčí brněnského výstaviště Jiří Smetana, který proto uvítal, že se záchranáři takto cíleně připravují.

Dva rozsáhlé zásahy za měsíc

Před necelým měsícem zasahovali jihomoravští záchranáři u srážky dvou vlaků na brněnském hlavním nádraží. Před pár dny pak opět v Brně u srážky tramvaje a trolejbusu. V obou případech byly zraněny desítky lidí a nešlo o cvičení. Situaci zvládali záchranáři bravurně.

Ukázalo se, jak je důležité se na tyto situace připravovat. V roce 2017 přesně tyto stavy navodilo cvičení Vlak. Viditelně bylo velmi prospěšné. Jsem na práci našich záchranářů opravdu hrdý,“ ocenil zúčastněné hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (60, ANO).

Fotogalerie
28 fotografií