Podle obžaloby na konci loňského roku policistu kontaktoval jeho známý František Laššák (51), který věděl, že kriminalista vyšetřuje počítačového hackera ze severní Moravy.

Třicetiletý Petr Křístka byl už v minulosti ve vězení za podvody. Díky svým počítačovým znalostem vylákal od lidí velké částky, když prolomil e-mailové účty a vydával se za majitele adresy.

Peníze za cizí faktury si nechal poslat na účet, zboží lidé nikdy nedostali. Kriminalisté Křístkovi při domovní prohlídce zabavili i harddisk, na kterém byla údajně uložena zašifrovaná data vedoucí k více než 3200 bitcoinům. Jejich hodnota na tehdejším trhu byla bezmála půl miliardy korun.

Nabídka, jaká padne jednou za život

Aby se dostal k datům, nabídl hacker policistovi nejprve statisíce, pak desítky milionů. Poslední nabídka zněla na polovinu hodnoty bitcoinů na disku, v přepočtu tedy 384 milionů korun.

Jenže muž zákona vše nahlásil. Policie začala schůzky monitorovat „Kdyby to vyšlo, už nemusíte dělat u policie. Taková šance je jednou za život,“ zaznělo na jednom ze záznamů.

Podle obhajoby šlo o policejní provokaci. Policista měl na Křístka a Laššáka aktivně působit a překonával v nich nedůvěru a strach. „Klient trvá na tom, že chtěl vše vyřešit oficiální cestou. Soud 1. stupně nesprávně vyhodnotil důkazy,“ uvedl u Krajského soudu v Brně Křístkův obhájce František Frkal.

Laššák, který vyfasoval dvouletou podmínku, se naopak neodvolal.  

Soud: Nelze uložit podmínku

Soud Křístkovo odvolání zamítl a potvrdil, že za uplácení půjde na tři roky do vězení s ostrahou. Pevný disk, o který tolik usiloval, propadl státu. „Obžalovaný je osobou, které nelze uložit podmíněný trest. V minulosti byl třikrát soudně trestán, navíc tento skutek spáchal v době, kdy byl ve zkušební době po podmínečném propuštění z vězení,“ shrnul soudce Dan Krátký.

Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.    

VIDEO: Cizinec se pokusil podplatit policisty.