Hon na zločince není žádná procházka růžovou zahradou. Tím spíš, že hříšníci se mužům zákona často nehodlají jen tak vzdát – někteří využívají fyzický odpor, další sahají k praktikám mnohem rafinovanějším. Pražští policisté v uplynulém roce hned 18krát čelili korupčním nabídkám. „Ve více než polovině případů se přitom jednalo o řidiče přistižené za volantem svých vozů pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné a psychotropní látky,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Druhou nejčastější skupinou byli podle ní cizinci, kteří se neváhali pořádně plácnout přes kapsu za to, že policisté přivřou oči nad porušením pobytového režimu.

Nechtěným rekordmanem se v Praze stal 27letý cizinec, jenž přechodně žije v Praze. Letos v červenci se neuváženě dopustil přestupku a policisté zjistili, že si předtím „dal pořádně do nosu“ – orientační zkouška ukázala přítomnost kokainu. „Muž nabídl policistům cizinecké policie úplatek ve výši 30 tisíc korun a svou nabídku postupně zvyšoval až na částku 150 tisíc korun,“ uvedla neuvěřitelnou sumu Zoulová.

Vysokou částkou chtěl cizinec zamést hned několik škraloupů, které měl na triku – v té době s ním totiž probíhalo správní řízení za účelem správního vyhoštění z území členských států Evropské unie. Muž totiž už v minulosti nerespektoval rozhodnutí cizinecké policie o povinnosti opustit území České republiky ve stanovené lhůtě. Jeho korupční snaha nezůstala „neoceněna“ – muž je podezřelý z trestného činu podplacení a hrozí mu až šestileté vězení.