„Pořád jsme ještě malí a nejsme schopni poptávku pokrýt,“ přiznal Kovář, který měsíčně spotřebitelům nabízí přibližně 70 kilo hub. Jejich velkým plusem je, že mají biocertifikaci. Zákazníci se tak nemusejí obávat žádné chemie.
Ohrožují je bakterie
„Nese to ale i negativa. Neustále jsme vystaveni riziku, že houby napadnou bakterie, které běžně žijí ve vzduchu, i když se tomu snažíme maximálně předejít. Dříve nám napadly 30 procent úrody, dnes jsme na deseti procentech,“ řekl majitel firmy Houbio.
Veškeré houby, které pěstuje, jsou dřevokazné a v přirozeném prostředí žijí na odumřelém dřevě. „Máme tu komerčně několik druhů hub, další zkoušíme. Některé se hodí do omáček, některé do asijských jídel, ale také do polévek nebo je možné je jen tak osmažit,“ řekl Kovář.
Pomáhá i babička
Mladík pěstuje například některé druhy hlív - citronovou, růžovou, modrou a královskou. Dokonce i černou perlu, která je křížencem klasické a královské hlívy, shitake, šupinovky, polničku topolovou, trsnatec lupenitý či korálovce ježatého.
Současné prostory mu umožňují zvýšit produkci maximálně tak o třetinu, říká muž který houbám věnuje drtivou většinu volného času včetně víkendů a večerů. „Chodíme sem s přítelkyní a pomáhá nám i babička,“ přiznal pěstitel.
VIDEO: Tuto úrodu si přinesl v neděli dopoledne z lesa František Doležal z Uherského Ostrohu. Radost měl hlavně z pýchavek.
Tuto úrodu si přinesl v neděli dopoledne z lesa František Doležal z Uherského Ostrohu. Radost měl hlavně z pýchavek. Hynek Zdeněk