Z desítek nových výtvorů aktuálně přitahuje největší pozornost malba lepé děvy. „Jde o výtvor našeho kolegy ze severních Čech, který se na téma ženy specializuje. Některé jeho práce vyvolaly na jiných místech rozruch, což ale značí, že je lidí sledují a posuzují,“ svěřil se za spolek Ondřej Vítek.

Na akci u Šmeralky se sešla více než stovka malujících. Každý dostal svůj prostor, fantazii se meze nekladly. „Členové komunity si pochopitelně svá díla okomentují. Hlavním mottem je: Nechat žít vlastním životem,“ dodal Vítek.

 

Hledají legální plochy

Reakce Brňanů, kteří kolem maleb procházejí po přilehlé stezce, jsou veskrze pozitivní. „Je to zpestření procházky, určitě dobrá věc. Tenhle kout Brna prokoukl,“ svěřila se jedna z procházejících Brňanek.

Najít legální prostory pro výtvarníky zkoušejí i některé městské části. Ve spolupráci s dopravním podnikem tak v rámci projektu Malujeme jinak výtvarní umělci vyzdobili 13 mostů s opravenou omítkou.   

Podobně už dopravní podnik postupoval dříve u oprav opěrných zdí či protihlukových stěn. „Plochy jsme po opravě přenechali umělcům. Z naší zkušenosti pak tato místa zůstávají dlouhodobě v lepším stavu, ostatní kreativci tyto malby respektují a neničí je,“ poznamenal generální ředitel dopravní společnosti Miloš Havránek.

I tak se Brno stále potýká s nelegálními malbami, které s graffiti uměním nemají prakticky nic společného. Přitom jejich autorům hrozí za poškození cizí věci trestní stíhání.

VIDEO: Výtvarník Michal Filák o práci na galerii osobností ve Zlíně.

Video
Video se připravuje ...

Výtvarník Michal Filák o práci na galerii osobností ve Zlíně Zdeněk Matyáš