Profesionální graffiti tak nahradily nevzhledné čmáranice pochybných autorů, kterých lze po městě najít bezpočet. „Cíl byl jasný, totiž aby graffiti na mostech měly uměleckou kvalitu,“ vysvětlila mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Neničí je

Podobně už dopravní podnik postupoval dříve u oprav opěrných zdí či protihlukových stěn. „Plochy jsme po opravě přenechali umělcům. Z naší zkušenosti pak tato místa zůstávají dlouhodobě v lepším stavu, ostatní kreativci tyto malby respektují a neničí je,“ poznamenal generální ředitel dopravní společnosti Miloš Havránek.

Opravy a malby se letos týkaly například mostů na Rakovecké, Fügnerově, Švermově nebo Dunajské ulici. Náklady na opravy činily 2,2 milionu korun. Umělci z projektu Malujeme oslovili ke spolupráci i další výtvarníky, a mosty jsou tak koláží různých tvůrců.

Komiks i geometrie

„Náměty jednotlivých ploch jsou zpracovány realisticky, komiksově, abstraktně i geometricky. Cílem umělců je, aby malby doplnily veřejný prostor a dokázaly v kolemjdoucích vyvolat reakci nebo pozitivní emoci,“ doplnila Tomaštíková.

Velký ohlas získala například malba plejtváka obrovského v životní velikosti v Ečerově ulici. Na sociálních sítích zabodovala také grafika ze zastávky Čertova rokle v Brně-Lesné. V ní jsou ukryta lidová přísloví týkající se právě čertů.

VIDEO: Obří mural SKOK na Nádražní ulici v Ostravě vznikal šest dní.

Video
Video se připravuje ...

Obří mural SKOK na Nádražní ulici vznikal šest dní. MetanCity Records

Fotogalerie
8 fotografií

Fotogalerie
8 fotografií