„Původně jsem hrála na klavír. Pak mne ale v roce 1942 slyšel profesor brněnské konzervatoře František Michálek, který mi doporučil varhany, přestože jsem na ně nikdy předtím nehrála. Už jsem u nich zůstala,“ zavzpomínala s úsměvem Veselá.

Proslavil ji Bach

Světovou proslulost získala zejména nahrávkou osmnácti Lipských chorálů od Johanna Sebastiana Bacha. „Nahráli jsme je na historických varhanách Michaela Englera v chrámu svatého Mořice v Olomouci v 70. letech,“ zavzpomínala varhanistka.

Na varhany dokáže zahrát i nyní. Na oko ale přitom reptá, že se už nahrála dost. Svou životní vitalitu vysvětluje sportováním. „Vždy jsem ráda zdolávala vrcholy. Jen v Tatrách jsem si jich připsala 40. Kromě horolezectví jsem se věnovala i sjezdovému lyžování,“ upřesnila jubilantka.

Rektorka Janáčkovy akademie

Bývalá rektorka Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) se dlouhé roky angažuje i v plánované stavbě Janáčkova kulturního centra. „Jenže, než se Brno vykejve, tak to trvá. Já se toho už těžko dožiju,“ přiznala své obavy z „rychlosti“ úředníků Veselá.

Veselá téměř 50 let působila na JAMU. Nejprve jako učitelka, v letech 1986 až 1990 jako vedoucí katedry a následně se stala i rektorkou školy (1990 až 1997). Pro školu získala bývalý hotel Astoria, kde vytvořila učebny, knihovnu a koleje. Zasloužila si i o rekonstrukci budovy JAMU na Komenského náměstí.

Procestovala svět

Díky hudbě se Veselé otevřely hranice i jinak nepropustné železné opony. Už v době komunismu vystupovala nejen v SSSR, ale i USA či Velké Británii. „Ráda vzpomínám třeba na samostatné recitály v Londýně v Royal Festival Hall nebo na univerzitách v Cambridgi a Oxfordu v King's College Chapel,“ dodala.

V roce 2020 ji udělil prezident Miloš Zeman medaili Za zásluhy I. stupně (v oblasti umění i výchovy). K devadesátinám ji brněnský biskup Vojtěch Cikrle udělil medaili sv. Cyrila a Metoděje. Kromě mnoha dalších ocenění, získala Veselá 2x cenu města Brna (1979 a 2001).

VIDEO: Takto má vypadat koncertní sál Brna, který si Veselá moc přeje už několik desetiletí.

Fotogalerie
8 fotografií