„Ještě minulý týden jsme měli videohovor, byla psychicky úplně v pohodě,“ řekl rodinný přítel a vojenský historik Pavel Paleček.

I když žila Betty Lee Knorrová v New Yorku, s Českem byla v nepřetržitém spojení. Před čtyřmi lety souhlasila, aby urnu hrdinného manžela pohřbili v jeho rodných Ivančicích.

Do Upper East Side, drahé rezidenční části Manhattanu, přijeli tehdy vdově a její dceři podat zprávu o poslední cestě manžela čeští dokumentaristé a historici, ti sebou vzali i Blesk, který o pietní akci informoval.

Vylodil se jako první

O Miloši Knorrovi, prvním českém vojákovi, který se vylodil za 2. světové války v Normandii, totiž natáčeli dokument. Osudy hrdiny jsou v Česku takřka neznámé.

„Děkuji všem, kdo sdílejí hodnoty, za které manžel opakovaně bojoval. I vám novinářům a historikům, že jste Milošův neznámý osud v Česku popsali,“ vzkázala vdova.

Pracovala v CIA

Se svým mužem se Betty seznámila v 50. letech. Pracovala  v CIA jako překladatelka a v Haagu se potkala s Milošem. Přeskočila jiskra. „Okamžitě mi zavolali nadřízení, zda vím, s kým chodím. Miloš byl totiž zpravodajec. Netušila jsem. Řekli mi, že musím cokoliv podezřelého hlásit. Naštěstí se nic takového nikdy neobjevilo,“ vzpomínala na začátky životní lásky paní Betty.

Po svatbě už její špionská kariéra skončila. Zůstala totiž v domácnosti a dělala milovanému muži zázemí. Zároveň se stala jednou z nejvýznamnějších osobností české komunity v Americe.

Generálmajor ve výslužbě Miloš Knorr

Po nacistické okupaci ČR uprchl jako brněnský dragoun do Francie. Dostal se do Anglie, kde byl v roce 1943 přidělen k 43. britskému předzvědnému pluku jako zpravodajský důstojník. Účastnil se invaze do Evropy, vylodil se jako první z pouhých čtyř Čechů v Normandii. Bojoval ve Francii, Belgii, Holandsku a Německu.

Po komunistickém puči v roce 1948 znovu uprchl, tentokrát do Vídně, kde pracoval pro Američany při prověřování uprchlíků. Do roku 1954 byl špionem, svou zpravodajskou činnost ukončil v roce 1955.

Odešel do Ameriky a stal se šéfem velké pojišťovny. Získal i Řád britského impéria. Zemřel 1. 7. 2008 v New Yorku, v září 2018 jeho ostatky pohřbili v rodných Ivančicích, které považoval za svůj jediný domov.

Fotogalerie
5 fotografií