Tzv. biomechanickou aktivní stélku (vložku) od Hanáka tvořilo několik vrstev včetně korku a uhlíku. Teď k nim nově přibyla měděná membrána. „Měď nám vytváří zrcadlo, kdy nám vrací teplotu zpět k chodidlu nohy. Tím se udržuje v botě teplota nohy mezi 31 až 32 stupni Celsia. Uhlíková vrstva zase pohlcuje vlhkost a pachy. Korek pak způsobí tepelný můstek mezi podešví a vložkou,“ shrnul Hanák.

Hanákova vložka se nejprve proslavila jamkou vytvarovanou pod kloubem palce. Poté koumal nad odlehčením pro patu a nárt. Nakonec vložku obohatil o »dýchající« uhlíkovou vrstvou. Chodidlo podle autora přestalo být v botě „utlačované“. Jeho přirozený pohyb má podle Hanáka pozitivní vliv na kotníky, kolena, kýčelní klouby.

Stélka (vložka) s mědí už prošla testy ve dvou nezávislých státních laboratořích a a získala certifikát jako antibakteriální a protiplísňový výrobek. 

Video
Video se připravuje ...

Švec Hanák ze Snovídek vylepšil svou "zázračnou" vložku do bot Zdeněk Matyáš

Hanák: Správná obuv, vyšší věk dožití

Obuvník je přesvědčený, že nošením obuvi, která bude respektovat přirozený pohyb chodidla v návaznosti na motoriku těla, lze zvýšit v budoucnu průměrný věk až o 20 let!

„Lidská motorika je velkým problémem současnosti. Léčba chorob pohybového aparátu stojí stát strašné peníze. Lékaři dnes nevědí, kam dřív skočit, čím dál mladší lidi trápí pohybové potíže. Problém začíná už od dětství, skrývá se ve špatné obuvi," zdůrazňuje Josef Hanák.

Ten navrhl speciální obuv na spaní, pro batolata a těhotné ženy, polárníky a sportovce. Společně s Masarykovou univerzitou také speciální biomechanickou stélku i posilovací židličku o šesti nohách.

Fotogalerie
25 fotografií