Boty, které Hanák ukázal exkluzivně Blesku, musí odolat extrémním podmínkám a hlavně – nohy vědců se v nich musí cítit jako v bavlnce! Obtížný úkol, který by měly dvě varianty z maštěné kůže a syntetického materiálu beze zbytku splnit! Navíc nesou všechny Hanákovy vychytávky. Díky speciální konstrukci umožní přirozený pohyb chodidla, nohu neutlačují.

„Tepelný komfort zajistí beránek uvnitř v kombinaci s chůzí. Při ní dochází k prokrvení prstů a nohy v návaznosti na lymfatický systém. Teplota v botě se tak dostane na ideálních 32 stupňů,“ ubezpečuje švec.
Video
Video se připravuje ...

Ve výrobní dílně ve Snovídkách už vyrobili první páry obuvi pro brněnské výzkumníky, kteří na konci roku zamíří do Antarktidy. Zdeněk Matyáš

Led, bažiny, kamení

V jižním létě, kdy se expedice odbývají, se v »české« oblasti Antarktidy pohybují teploty nejčastěji okolo nuly, ale nízká vlhkost vzduchu a ostrý vítr pocitovou teplotu snižují hodně pod nulu.

Obuv musí být odolná vůči ledu a sněhu, ostrému sopečnému kamení a bažinám. Při zadání nás zaujal také Hanákův důraz na přínos jeho obuvi pro lidské zdraví,“ řekl Blesku Pavel Kapler, správce vědecké stanice J. G. Mendela na Ostrově Jamese Rosse.

S Masarykovou univerzitou v Brně, přesněji fakultou sportovních studií, spolupracuje švec ze Snovídek na Vyškovsku téměř celé desetiletí. Výsledkem byly třeba i testy speciální obuvi pro sportovce nebo těhotné ženy.

Na podzim boty otestují v mrazírnách

Kolik párů budou vědci potřebovat, to se rozhodne na podzim po sestavení expedice. Poté projdou polární boty ostrými testy v mrazírnách. Do Antarktidy brněnští vědci dorazí před koncem roku. Hanák jim navíc přibalí i pohodlnou domácí obuv pro práci uvnitř stanice.  

Česká vědecká stanice J. G. Mendela na Ostrově Jamese Rosse vznikla v roce 2005. Hlavní budovu pro 15 až 20 výzkumníků doplňuje 9 technických kontejnerů.

Video
Video se připravuje ...

Josef Hanák komentuje výrobek, který je určen výzkumníkům mířícím do Antarktidy. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
26 fotografií