Rodáka z Uherského Hradiště vedli rodiče odmalička v sokolském a skautském duchu k vlastenectví. Po přestěhování do Valašské Polanky, kde byl jeho otec učitelem, se celá rodina zapojila do odboje. Jan uměl číst mapy a orientoval se v souhvězdích. Znal možnosti přežití v přírodě.

Hronkovi skrývali staré rádio, na němž poslouchali projevy exilového prezidenta Edvarda Beneše. Jeho slova přepisovali na stroji na letáky a roznášeli je po vesnici.

„Z malého Janka se tak stala nejprve partyzánská spojka, později se zúčastnil i bojových operací. Po osvobození Vsetína 5. května 1945, měsíc před čtrnáctými narozeninami, jej dokonce vyznamenal generál Klapálek medailí Za chrabrost,“ vzpomněl historik Jiří Žůrek.

Jako člen 1. partyzánské brigády Jana Žižky přednášel o válce bez příkras mladé generaci. „Je důležité, aby se nezapomnělo. Mým posláním je pokusit se vzpomínky předat dál,“ svěřil se ještě vloni při oslavě devadesátin jeden z posledních pamětníků moravského odboje.

Kulku určenou jemu si schoval

Školák spolupracoval v horách s výsadkovou skupinou Clay, později se stal rozvědčíkem partyzánské brigády. Při výzvědech se jednou dostal k hostinci, kde bydlela německá jednotka.

„Voják mne zahlédl, zařval ,Halt!' a začal okamžitě střílet. Kdybych neuskočil za roh, byl bych mrtvý,“ vylíčil Jan Hronek. Kulku, určenou jemu, si později vydoloval ze zdi a schoval na památku.

 

Komunisté ho „zametli" do dolů

Jan Hronek vystudoval po válce vsetínské gymnázium a stal se vojákem z povolání. Dosáhl hodnosti plukovníka. V roce 1968 nahlas nesouhlasil s tehdejším děním a z armády odešel. Následovala léta dřiny v dolech na Ostravsku, která jej však nezlomila. Vitalitou překvapoval všechny až do vysokého věku.

VIDEO: Anděl smrti: Josef Mengele a jeho sadistické experimenty.

Video
Video se připravuje ...

Anděl smrti: Josef Mengele a jeho sadistické experimenty Videohub

Fotogalerie
5 fotografií