Cukrárnu totiž dostihla nutnost modernizovat prostory a zázemí pro výrobu vyhlášených dortů a zákusků. Kounicovu ulici v Brně legendární cukrárna neopustí. Přesune se jen zhruba o 100 metrů dál, do domu vedle bývalého klubu Skleněná louka.

„Provozně je vše velmi náročné. Máme dvě patra a mezipatro, což působí problémy i obsluze,“ svěřil se cukrář Zdeněk Kloc. Firma zvažovala i rekonstrukci, s ní ale majitelé funkcionalistické památky nesouhlasili.

Cukrárna se stala během času brněnskou legendou. Za protektorátu se prodávaly zákusky a káva přímo z výlohy na ulici. Pozdějí se stala místem oblíbených setkání Brňanů, studentů i kumštýřů.

Své zamilované věnečky tam v 80. letech mlsal třeba herec a režisér Arnošt Goldflam. „Chodili jsme celá sestava z HaDivadla, i se skladatelem Jirkou Bulisem,“ vzpomněl.

Originál Pohádka

Cukrárnu Kolbaba založili v roce 1938 cukráři Bohumír a Jenovéfa Kolbabovi. Dům postavili právě kvůli cukrárně a kavárně. Vyhlášenou specialitou podniku byl dort Pohádka. Originální recepturu na něj má k dispozici i současný majitel.

Znárodnění bylo drsné

V roce 1950 znárodnil Kolbabu Cech cukrářů a předal ji družstvu Včela. Manželé svůj podnik natolik milovali, až se ze znárodnění paní Jenovéfa zhroutila. Cukrárnu vlastnil stát až do roku 1989. Rodině Kolbabových dům vrátili v roce 1992. Na tradici prvorepublikové cukrárny se podařilo navázat v roce 2011. Dnes již dům ani cukrárna nepatří potomkům rodiny Kolbabových.

VIDEO: Před časem Brňané ochutnávali veganskou zmrzlinu.

Video
Video se připravuje ...

Reakce a zájem Brňanů i návštěvníků města o Božský kopeček jsou pozitivní. I když vesměs přiznávají, že si mlsoun musí na neobvyklou chuť veganských zmrzlin nejprve zvyknout. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
11 fotografií