Farma vyrábí na padesát druhů produktů. V létě proto kvůli ní do obce přijíždějí tisíce návštěvníků a to některé místní obtěžuje. Bíza je chápe a nechce, aby kvůli němu kdokoliv trpěl. Rozhodl se  proto farmu přesunout mimo obec.

„Chápeme, že ne každý návštěvník je ohleduplný a místním to může dělat problémy. O žádné rozbroje přitom nestojíme. Chceme proto farmu přesunout mimo obec, což by zajistilo klid obyvatelům, i nám na práci,“ vysvětlil Bíza.

Musí změnit plán

Levandulová farma musí ale vyčkat, jestli její záměr podpoří zastupitelstvo obce. Aby se totiž mohl přesun realizovat, je potřeba schválit změnu územního plánu.

Video
Video se připravuje ...

Levandulová farma ve Starovičkách plánuje přesun mimo obec Hynek Zdeněk

„Pokud vše vyjde, zůstaneme na katastru Staroviček, ale mimo obec. Navíc mnohem blíž k poli, kde máme levanduli nasazenou. Bude to plus pro místní i návštěvníky,“ vysvětlil Bíza.


Práce na levandulové farmě utichá podle jejího majitele jen v období velkých mrazů. „Jinak je to nekonečný příběh. Například nyní jsme dovařovali sirup,“ dodal Bíza.

Farma ze Staroviček klade důraz na ekologii. „Využíváme proto například látky, které vznikly z recyklované bavlny a recyklovaných PET lahví. Po přesunu farmy návštěvníkům přímo ukážeme, jak jednotlivé produkty vznikají,“ uvedl majitel rodinné firmy, která má 14 stálých pracovníků, k nimž se přes léto přidávají ještě brigádníci.

Fotogalerie
17 fotografií