Vůně levandulí se u Staroviček šíří široko daleko. „Farmu jsem založil v roce 2014 a hodně mi tehdy pomohla vzpomínka na dědu. Byl vinař a vždy si přál, abych měl k zemědělství také blízko,“ vysvětlil inspiraci mladý farmář.


Postupně svým elánem nakazil celou rodinu. „Až později jsme zjistili, kolik to vyžaduje práce, ale zatím nás to baví,“ přiznal s úsměvem Bíza. Musel si přitom zvyknout na výheň. „Levandule se totiž sklízí v tom největším horku,“ vysvětlil.
Video
Video se připravuje ...

Levandulová farma ve Starovičkách láká davy lidí. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Bíza zabodoval v evropské soutěži mladých farmářů, kde letos vyhrál národní kolo. Úspěch podle něj souvisí s tím, že levandule pěstuje bez chemického ošetření a vytváří pestrou škálu produktů. „V současné době jich máme už téměř 50,“ vypočítal.

Ohlas i v zahraničí

Farmáře zároveň těší, že jeho levandulová farma získala značný ohlas v tuzemsku i zahraničí. O víkendu na ni zamíří klidně i přes tisíc návštěvníků. „Máme velkou radost, když se jim u nás líbí,“ dodal Bíza.

Na levandulové farmě ve Starovičkách můžete ochutnat například levandulovou zmrzlinu, čokoládu, limonádu nebo se osvěžit levandulovou kávou. Na všechny tyto produkty Stanislav Bíza využívá levanduli lékařskou. Pěstuje i levanduli kosmetickou, kterou využívá na destilaci olejů.

Fotogalerie
15 fotografií