„Jendu stála revolta ne svobodu, ale rovnou život,“ řekl Bohumil Němec (78), spolužák a kamarád zavražděného rekruta, kterému říkali Džony.

Na sklonku svého života se Bohumil Němec rozhodl pro Blesk.cz promluvit. V Archlebově o nepochopitelné vraždě dodnes nikdo nic neví, dokonce ani současný starosta. Režim jej důkladně ututlal. I před místními.

Vraha všichni znali

„Jendu zastřelil místní komunistický funkcionář František Koutný. Tehdy večer jsme se na schůzi Československého svazu mládeže nepohodli s předsedou ČSM Frantou Koutným mladším, který nám zakázal odvedeneckou zábavu,“ vzpomněl na osudové okamžiky pan Němec.

Zhrzený vedoucí svazáků zavolal na své protivníky otce, Františka Koutného staršího, předsedu KSČ v Archlebově. „A ten Jendu bez váhání na ulici zastřelil,“ zastřel se hlas posledního z pamětníků.

Pan Němec se rozhodl svěřit s tajemstvím, aby trpký osud jeho kamaráda navždy nezmizel ze světa, a aby uctil památku přítele.

Jendu zastřelil jako psa na ulici

Odvedenci šli doprovodit domů učitelky, byla už tma. Šéfsvazák, mladý Koutný, je ale sledoval. „Došlo k roztržce a po jeho útěku domů za námi přiběhl jeho otec, předseda KSČ v Archlebově. Vytáhl pistoli a pálil do vzduchu, abychom se rozešli,“ vzpomíná Němec.

„Jenda mu řekl, co blázní, že přece po nás nebude střílet jako po zvěři. Nakročil ke Koutnému a ten ho bez váhání střelil do srdce,“ pláče i po 60 letech pamětník Němec.

Stihl se rozloučit s maminkou

Šokovaní kluci hned zavolali sanitku a odnesli kamaráda. Ještě stihli zavolat maminku, s níž se stačil Jenda rozloučit. „Zemřel druhý den v kyjovské nemocnici,“ řekl Bohumil Němec.

„Džonek byl absolutně zdravý kluk, ale nepodařilo se ho zachránit, protože měl prostřelenou aortu,“ zavzpomínal Pavel Švábík, bratranec zavražděného Jendy, kterému bylo v té době osm let.

Komunistický vrah si odseděl 18 měsíců

Půl roku po vraždě se ve vsi nic nedělo, žádný soud. „V březnu, na Josefa, jsme proto napsali barvou po silnici: »Chceme spravedlivý soud« a »Žádáme potrestání vraha«. Komunisté hned konali. Za nápisy zavřeli pana Němce na půl roku do kriminálu a po odsezení trestu jej šoupli na dva roky na vojnu.

„Vrah pak dostal šest roků vězení. Nakonec si odseděl jen osmnáct měsíců, takže byl dřív doma z vězení, než já z vojny,“ zavzpomínal Němec.

Odpuštění vrahovi a pamětní deska?

Pozůstalá rodina za určitý čas vrahovi odpustila. „Tím to měli uvnitř srovnané,“ dodal viditelně rozrušený senior Němec. „Budeme teď v obci diskutovat o pořízení pamětní desky. Připomeneme, k čemu všemu za minulého režimu docházelo a co bychom neměli nikdy dovolit, aby se opakovalo,“ slíbil pozůstalým starosta Miroslav Jarolík.

VIDEO: 17. listopad: „Selhává paměť a ostražitost lidí,“ varuje sociolog.

Video
Video se připravuje ...

17. listopad: „Selhává paměť a ostražitost lidí,“ varuje sociolog Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk

Fotogalerie
6 fotografií