Na cihle, která pochází z 19. století z cihelny majitelů Spitze a Ehrenfesta, spatří návštěvník tři velká písmena, která tvoří jedno z nejfrekventovanějších slov moderní doby – SEX. Stavaři z VUT mají jasno: jde o dílo neznámého vtipálka, a mají i vysvětlení.

Vtipálek od Spitze a Ehrenfesta

Archeologové objevili ve Vídeňské ulici řadu cihel označených SE, což jsou podle všeho iniciály pánů Spitze a Ehrenfesta, majitelů cihelny.„Kromě iniciál se v té době doplňovaly cihly číslovkou, která označovala číslo formy, aby mohli dělníci vykázat, kolik jich vyrobili. Všechny řady byly popsané arabskou číslicí a už v 19. století asi někomu připadalo vtipné, když desítku napsal římskou číslicí,“ vysvětlil vedoucí projektu Ondřej Anton.

Odborníci se nad vtipálkovým činem usmívají, více ale zkoumají produkci, která přibližuje život Brňanů. Běžná praxe, kdy se cihly nechávaly schnout delší na slunci za hradbami města, přinesla další kuriozity. Na výstavě se tak objeví cihly, po kterých se při vysychání prošla kočka či prase. A nechybí ani otisk lidského chodidla.

Otisk nohy dámy z vyšších vrstev

„Naše nejmilejší cihla z 18. století má na sobě otisk bosé ženské nohy, která je deformovaná celoživotním nošením špičaté obuvi, což byla v té době výsada horních deseti tisíc. Nějaká dáma z vyšších vrstev měla potřebu se zout a otisknout do jedné z cihel svoji nohu. Je s tím asi spojený nějaký příběh, který zůstane navždy tajemstvím,“ prozradil Anton.

„Sexy cihlu“ z 19. století uvidí zájemci při vernisáži výstavy 99 brněnských cihelen ve středu 16. září v expozičních prostorech mezi budovami B a E Fakulty stavební VUT v ulici Veveří. Ve všední dny bude možnost prohlídky od ranního otevření fakulty až do podvečerních hodin.

Kdy se rozšířil výraz SEX

Výraz sexus se začal podle odborníků používat jako hromadné označení pro lid obojího pohlaví od 14. století. V 16. století pak jako vlastnost (tedy člověk jednoho ze dvou oddělených pohlaví). Sousloví sex appeal se objevuje až v roce 1904 a ve významu pohlavního aktu lze dnes jedno z nejfrekventovanějších lidských slov spojit s koncem 20. let 20. století.

VIDEO: Ochranná maska z VUT Brno.

Video
Video se připravuje ...

Ochrannou masku vyvinutou VUT Brno si může kdokoliv vytisknout na 3D tiskárně. VUT Brno

Fotogalerie
3 fotografie