Návrh mladé vědkyně pocházející z malé vesničky na Brněnsku počítá se dvěma synchronními vířivými čerpadly, která by plně nahradila lidské srdce. Jejich výhodou je to, že mají nízkou hmotnost a v těle vytvářejí nižší tlak, než ta dosud používaná.

Ladil i profesor

„Můj návrh obsahuje dvě komory – jedno čerpadlo zastává funkci plicního oběhu, druhé tělního oběhu,“ vysvětlila mladá žena, která navazuje na výzkumy stejného druhu na Vysokém učení technickém v Brně.

Tam se ale věnují jen jednokomorovým čerpadlům, které by tudíž nahradila jen polovinu srdce. Umělé srdce na podobném principu jako Ludmila Čápová použil pro pacienta (37) v pražském IKEMu profesor Jan Pirk již v roce 2012. I on řešil problém se sladěním chodu obou čerpadel, neboť jedno z nich –pro tělní oběh- musí být silnější.

Diplomka za 1-

Ludmila věnovala „srdečním“ experimentům více než čtvrt roku. Testy probíhaly i v praxi, jen krev musela nahradit proudící voda. Její diplomka, jejíž obhajoba zahrnovala i předvedení umělého srdce v chodu,  získala paradoxně známku 1 mínus. „V oponentuře měli připomínky k některým výpočtům. I tak mám radost, že práce zaujala,“ dodala mladá žena.

Ludmila Čápová obdržela za svůj experiment prestižní cenu od firmy, která je největším světovým výrobcem vakuových technologií.

 

Video: Operace srdce.

Fotogalerie
8 fotografií